Οι τουρκικές πρεσβείες από σχεδόν 30 χώρες υπέβαλαν αναφορές για φερόμενους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν

Τουρκικές πρεσβείες από τέσσερις ηπείρους υπέβαλαν αναφορές για τους υποτιθέμενους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζουν στο εξωτερικό, μέσα σε μια εβδομάδα αφότου έλαβαν το σχετικό αίτημα από την Άγκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ένας Αυστριακός βουλευτής.

Τα έγγραφα αυτά, που παρουσίασε ο βουλευτής των Πρασίνων Πέτερ Πιλτς, αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα δίκτυο παρακολούθησης μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν αποκαλύψει μέχρι σήμερα οι αρχές που ερευνούν τις καταγγελίες περί παρακολούθησης Τούρκων πολιτών από την Άγκυρα σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

“Υπάρχει σαφέστατα ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριοδοτών. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πόσος χρόνος χρειάστηκε για να στηθεί αυτό το δίκτυο. Υποθέτω ότι έγινε μέσα σε μερικά χρόνια” είπε ο Πιλτς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε τις καταγγελίες λέγοντας ότι “αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παντελώς λαθεμένοι”.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσουν αν όντως η Τουρκία κατασκόπευε παράνομα πολίτες και ιδρύματα στο έδαφός τους.

Μεταξύ των εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πιλτς ήταν και ένα που φέρει το λογότυπο του πρωθυπουργικού γραφείου και της Ντιγιανέτ (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και ζητούσε πληροφορίες για τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού