Brexit: Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις (UPD)

Την Τετάρτη ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Τιμ Μπάροου επέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιστολή της πρωθυπουργού της χώρας του, Τερέζα Μέι, με την οποία η τελευταία, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζήτησε να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το Brexit

«Επαρκή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας, προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για το Brexit.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει σήμερα στη Μάλτα, οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit.

Παράλληλα τονίζεται ότι η Ε.Ε. θα φανεί «εποικοδομητική» στις συζητήσεις της για το Brexit, όμως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που αποτύχουν.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η Ε.Ε. θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», αναφέρει το έγγραφο.

Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε. στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο αυτό θέτει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, καθώς και το όραμά της για τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, που μοιάζει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι «27» επιθυμούν μια σταδιακή προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να επικεντρωθούν αρχικά αποκλειστικά στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας. Όπως διευκρινίζεται, «προκαταρκτικές συνομιλίες» για «τη μελλοντική σχέση» μετά το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν «μόλις έχουν σημειωθεί επαρκείς πρόοδοι σε αυτή την πρώτη φάση για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας για τους όρους μιας συντεταγμένης αποχώρησης».

Ολάντ σε Μέι: Πρώτα το διαζύγιο και μετά οι μελλοντικοί δεσμοί

Την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μελλοντικούς δεσμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες για τους όρους του Brexit εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πρόκειται για θέση ταυτόσημη με εκείνη που εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, ενώ έχει εκφραστεί πολλάκις και από αξιωματούχους της Ε.Ε.

Αντιθέτως, η Βρετανή πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit και για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρυξελλών – Λονδίνου να διεξαχθούν παράλληλα.

Την Τετάρτη, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο μία χώρα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά από την Ε.Ε., μέσω επιστολής της κ. Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει, το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση των 28 χωρών, που πλέον θα γίνουν 27.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καθώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή της εκεί είναι η ελεύθερη κίνηση προσώπων, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ελέγξει τη μετανάστευση πολιτών των υπόλοιπων 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φέρχοφστατ: Το Λονδίνο θέλει δικαιώματα χωρίς να αποδέχεται υποχρεώσεις

Ο βασικός διαπραγματευτής για το Brexit θα είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνος έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες της Κομισιόν που παίζουν στα δάκτυλά τους τις χιλιάδες σελίδες της κοινοτικής νομοθεσίας. Εμπλέκονται βέβαια και οι άλλοι θεσμοί: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που στη σύνοδο της 29ης Απριλίου θα καθορίσει τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία. Πρόκειται για ένα διαπραγματευτικό τρίγωνο. Θα έχουμε πολιτικές συζητήσεις μεταξύ μας και θα ενημερώνω τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι παραμένει μέλος της ΕΕ μέχρι την έξοδό του και κατά συνέπεια δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες πίσω από την πλάτη μας. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν επίσης να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες μαζί του. Με άλλα λόγια, μέχρι να εκδοθεί το διαζύγιο, το Λονδίνο δεν μπορεί να έχει ανεξάρτητη ζωή.

Οι 27 είναι ενωμένοι απέναντι στο Brexit και είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν ενωμένοι. Αν, για παράδειγμα, δεν επιτευχθεί μια καλή δημοσιονομική συμφωνία, θα πληρώσουν όλοι τον λογαριασμό. Για να διατηρηθεί όμως αυτή η ενότητα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην τελική συμφωνία τα συμφέροντα της χώρας που απειλείται περισσότερο από το Brexit: της Ιρλανδίας. Στην υπόθεση αυτή παίζεται η ύπαρξή της, δεδομένου ότι το 60% των εξαγωγών της πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντί για το ντόμινο που είχε προβλεφθεί μετά το Brexit, παρατηρούμε ένα αντίστροφο ντόμινο! Τα φιλοευρωπαικά αισθήματα στην κοινή γνώμη ενισχύονται, οι πολίτες κινητοποιούνται εκ νέου για να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή ιδέα, το είδαμε πριν από λίγες ημέρες στη Ρώμη, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στη Βαρσοβία. Η ευρωφοβική άκρα Δεξιά της Αυστρίας υπέστη καθαρή ήττα, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Ολλανδίας έλαβαν 80%, στη Γερμανία το AfD υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις?

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, από την πλευρά της, έχει συνειδητοποιήσει ότι οι τέσσερις ελευθερίες (των ατόμων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων) είναι αλληλένδετες. Εάν λοιπόν η Βρετανία αρνηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία, όπως και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα χάσει και την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά. Επίσης, αν το Λονδίνο θέλει να διαπραγματευτεί δικές του συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση. Δεν είναι η ΕΕ αδιάλλακτη, το Λονδίνο είναι εκείνο που θέλει τα δικαιώματα χωρίς να αποδέχεται τις υποχρεώσεις που τα συνοδεύουν. Δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας. Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να αποσύρει τη χώρα από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και αρνήθηκε προκαταβολικά την ένταξή της στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Πολλοί λένε ότι οι 27 θέλουν να δείξουν στην κοινή τους γνώμη ότι το Brexit έχει υψηλό ποσοστό, προκειμένου να αφοπλίσουν τους ευρωφοβικούς. Όμως αυτό το επιχείρημα θα είχε βάση αν παρατηρούσαμε την αρχή ενός ντόμινο. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσει ένα καθεστώς εκτός ΕΕ που θα του προσφέρει όλα τα δικαιώματα που είχε χωρίς τις υποχρεώσεις που τα συνοδεύουν. Αυτό θα έδινε πράγματι επιχειρήματα στους ευρωφοβικούς.

Σκοπεύουμε να καταπιαστούμε πολύ σύντομα με το πρόβλημα του καθεστώτος που θα διέπει την παραμονή των Βρετανών στην Ενωση και των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η λύση θα βασιστεί στην αμοιβαιότητα. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα περισσότερο, καθώς οι Βρετανοί θα χάσουν την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη: δεν θα μπορούσαμε να εξακολουθήσουμε να τους εγγυώμαστε ορισμένα δικαιώματα, όπως το να μπορούν να προσφεύγουν σε μια πρεσβεία μιας ευρωπαϊκής χώρας; Θα ήταν μια γενναιόδωρη κίνηση προς εκείνους που έχασαν τα δικαιώματά τους χωρίς να το επιθυμούν.

Το βέβαιο είναι ότι η έξοδος θα είναι πολύ επώδυνη για τους Βρετανούς, έστω κι αν θα υποφέρουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Είμαι πεισμένος ότι όλες οι καταστροφικές προβλέψεις θα επαληθευτούν. Το Brexit όμως αποδεικνύει ότι η Ενωση, αντίθετα με αυτά που λένε οι ευρωφοβικοί, σέβεται τις αποφάσεις των λαών.

(Πηγή: Liberation)

Το Παρίσι απορρίπτει τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας με επίκεντρο τη σχέση που θα έχουν στο μέλλον μπορούν να λάβουν χώρα μόλις οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο ετών.

«Μετά τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση, θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις και θα επικεντρωθούν στην οργάνωση των σχέσεων που θα έχουν στο μέλλον οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βρετανία», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό σε δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι δύσκολες και ότι η Τερέζα Μέι δεν θα μπορεί να επιλέξει προσεκτικά ό,τι εκείνη θέλει από τη συμφωνία.

«Πρέπει να διεξάγουμε αυτές τις συνομιλίες με τρόπο που θα είναι εποικοδομητικός και γεμάτος σεβασμό προς τη Βρετανία. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να τιμωρήσουμε τους πολίτες (της χώρας) επειδή ψήφισαν όπως ένιωσαν» υπογράμμισε ο Ερό.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μπορεί να ακυρωθεί το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε σήμερα -σε ένα προσχέδιο εγγράφου όπου αναλύεται η θέση του- ότι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ακυρωθεί.

Το προσχέδιο αυτό σχετικά με το Brexit, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου, αλλά όχι για περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να μετακινηθούν.

Ταγιάνι και Βερχόφστατ παρουσίασαν τους όρους του ΕΚ για τo Brexit

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση, Γκι Βερχόφστατ.

“Στα 60 της χρόνια, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποφάσισε να αποχωρήσει. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε: “Σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης μιας πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”.

“Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ”, ανέφερε από την πλευρά του ο Γκι Βερχόφστατ.

Η πρόταση ψηφίσματος στην οποία καθορίζονται οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit και την οποία προς το παρόν στηρίζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Όπως τόνισε ο Γκι Βερχόφστατ, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών. Η πρόταση ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΕΕ. “Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός. Δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά θέμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, ανέφερε ο Γκι Βερχόφστατ.

Επίσης, το ΕΚ προσβλέπει σε μια δίκαιη και εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. “Δεν θα επιτρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο πίσω από την πλάτη μας”, δήλωσε ο Γκι Βερχόφστατ.

Τέλος, ο Γκι Βερχόφστατ ανέφερε ότι το ΕΚ δεν αποκλείει μια “μεταβατική περίοδο”, περιορισμένου χρόνου, για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά μόνο εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Μέρκελ: Δίκαιες και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για το Brexit

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι δίκαιες και εποικοδομητικές, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της αντίδραση μετά την εκκίνηση της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ολάντ: Το Brexit θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς

Το Brexit «θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς», εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ινδονησία, μετά την επίσημη γνωστοποίηση από το Λονδίνο της βούλησής του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«ΠΙστεύω πως θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ενώπιον των δημοσιογράφων, εκτιμώντας ότι το Brexit «θα υποχρεώσει την Ευρώπη να προχωρήσει προς τα εμπρός, αναμφίβολα με διαφορετικές ταχύτητες».

Μπαρνιέ: «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου»

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι «σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται στη Μάλτα την ώρα που η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που σημαίνει την εκκίνηση των δύσκολων διαπραγματεύσεων οι οποίες θα καταλήξουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι το χρονικό σημείο κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μία «δίκαιη συμφωνία»« όχι μόνο για το θέμα του Brexit, αλλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε από την πλευρά του ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Βρετανία θα πρέπει να προβλέπει ένα στάτους κατώτερο από αυτό του μέλους και πρόσθεσε ότι η Μάλτα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στείλει εντός 48 ωρών στον Μισέλ Μπαρνιέ επίσημες οδηγίες για τις συνομιλίες.

«Θα στηριχθούμε στην ορθή σας κρίση. Σήμερα είναι μία λυπητερή ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Μουσκάτ στον Μπαρνιέ.

Μέι: Δεν υπάρχει γυρισμός μετά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την ώρα που ο πρέσβης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Μπάροου επέδιδε την επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.

Επανέλαβε ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. τής έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.

Έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Μ. Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε., όχι όμως και την Ευρώπη.

Κόρμπιν: Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να πλήξει κατακτημένα δικαιώματα

Το Εργατικό Κόμμα δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος να πλήξει δικαιώματα, να περικόψει κοινωνικές παροχές και προστασίες, κατά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit, τόνισε ο ηγέτης του και αρχηγός της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο κ. Κόρμπιν, ο οποίος κατηγορείται στο εσωτερικό του κόμματός του ότι δεν υπερασπίστηκε με σθένος την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι αυτή ήταν η εκπεφρασμένη κομματική θέση, συμπλήρωσε ότι οι Εργατικοί σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η ενεργοποίηση

Τετάρτη 29 Μαρτίου – Ο Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ Τιμ Μπάροου αναμένεται να προσέλθει στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την βρετανική πρεσβεία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση γύρω στις 14.30 ώρα Ελλάδας προκειμένου να επιδώσει την υπογεγραμμένη από την Μέι επιστολή που ενημερώνει για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση. Στο Λονδίνο, η Μέι θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η επιστολή, που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα προσφέρει ένα θετικό τόνο για τις συνομιλίες και, στις πολυάριθμες σελίδες της, θα ανακεφαλαιώνει τους 12 στόχους που έθεσε η Μέι σε ομιλία της στις 17 Ιανουαρίου.

Σύνοδος- κατευθυντήριες γραμμές- συστάσεις

Παρασκευή 31 Μαρτίου – Εντός 48 ωρών, ο Τουσκ θα αποστείλει στα 27 άλλα κράτη-μέλη το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση. Θα παρουσιάσει επιγραμματικά τις απόψεις του στη Μάλτα, όπου από σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέδριο των ηγετών της κεντροδεξιάς. Οι απεσταλμένοι των 27 στις Βρυξέλλες – Coreper- συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιο του Τουσκ.

11 Απριλίου – Οι σύμβουλοι των κυβερνήσεων της ΕΕ – Σέρπα- από τα 27 κράτη-μέλη αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές. Αναμένεται να συναντηθούν και πάλι στις 24 Απριλίου για περαιτέρω αναθεωρήσεις.

27 Απριλίου – Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27 – Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων – συναντώνται στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο των 27.

Σάββατο 29 Απριλίου – Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να εξουσιοδοτήσουν τον Μισέλ Μπαρνιέ ως βασικό διαπραγματευτή.

Τρίτη 2 Μαΐου – Μετά την αργία της Πρωτομαγιάς, ο Μπαρνιέ πιθανόν θα αποστείλει στο Συμβούλιο τις προτάσεις του για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι συνομιλίες, ζητώντας την έγκριση των κυβερνήσεων.

Οδηγίες

Μάιος – Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χωρίς τη Βρετανία για μια ακόμα φορά, προκειμένου να συμφωνηθούν οι νομικές «διαπραγματευτικές οδηγίες» που θα δεσμεύουν τον Μπαρνιέ και την ομάδα του. Η τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου αλλά θα μπορούσε να συνεδριάσει σε οποιαδήποτε ημερομηνία.

Κατ’ ιδίαν

Οι Βρετανοί διαπραγματευτές με επικεφαλής τον υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις θα καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ. Αυτό ίσως συμβεί λίγο μετά τη σύνοδο της ΕΕ στις 29 Απριλίου. Οι διαπραγματεύσεις επί του συνόλου των θεμάτων θα πρέπει να περιμένουν μέχρι οι κυβερνήσεις της ΕΕ να προσυπογράψουν τις οδηγίες αλλά και οι δύο πλευρές μπορούν να κερδίσουν χρόνο συμφωνώντας σε διαδικαστικά ζητήματα – ποιος θα συναντηθεί με ποιον και πού, σε ποια γλώσσα κλπ – μόλις δοθεί η σχετική εντολή στον Μπαρνιέ. Μόλις οι κυβερνήσεις των 27 έχουν προσυπογράψει τις οδηγίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες.

Η συμφωνία για το διαζύγιο

Δεκέμβριος 2017: Οι Βρυξέλλες θέλουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης έως το τέλος του έτους. Βασικά θέματα: οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, η αντιμετώπιση των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις στην ΕΕ, οι νέοι κανονισμοί για τα σύνορα.

Μετάβαση στη μελλοντική σχέση

2018 – Η Μέι θέλει να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο χρόνια επαρκούν για μια συμφωνία και οι Βρυξέλλες θέλουν να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών έως ότου υπάρξει μια συμφωνία για το διαζύγιο. Ωστόσο, το Λονδίνο και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ίσως πιέσουν για παράλληλες συνομιλίες για το εμπόριο.

Οκτώβριος του 2018 – Ο μήνας αυτό είναι ο στόχος του Μπαρνιέ για την οριστικοποίηση της Συνθήκης Αποχώρησης, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2019.

Φθινόπωρο 2018 έως άνοιξη 2019 – Απλώς για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, η κυβέρνηση της Σκοτίας θέλει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της μόλις ξεκαθαριστεί η συμφωνία για το Brexit. Ωστόσο η Μέι μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

B-Day

29 Μαρτίου 2019 – Η Βρετανία αποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το κάνει ακριβώς δύο χρόνια αφού η Μέι στείλει την επιστολή για το Άρθρο 50. Τυγχάνει να είναι Παρασκευή και η τελευταία εργάσιμη ημέρα του τριμήνου.

Μπορεί να υπάρξουν μικρές μεταβολές αναφορικά με την ημερομηνία. Η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία και η διετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν όλοι. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν τη Βρετανία εκτός της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Παρόλο που υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές για μη συμφωνία, είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν ένα τέτοιο χάος.

Μεταβατική περίοδος

Η Μέι και οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι ίσως χρειαστούν μεταβατικές ρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία καθώς και περισσότερος χρόνος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν άλλα δύο με πέντε χρόνια μετά το Brexit για μια οριστική ρύθμιση. Εάν η Σκοτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της, θα πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερα χρόνια για να διαπραγματευθεί το διαζύγιό της από το Λονδίνο και την πιθανή επανένταξή της στην ΕΕ.

Η Μέι υπέγραψε την επιστολή με την οποία θα ξεκινάει επισήμως το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες το βράδυ την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε χθες στις 24:00 τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή που δόθηκε σήμερα το πρωί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εννέα μήνες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, στην οποία εντάχθηκαν το 1973.

Η πρωθυπουργός, που αρχικά ήταν αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Την υπογεγραμμένη επιστολή της Μέι σχετικά με τη πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας παρέδωσε ο Τιμ Μπάροου, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, στον Τουσκ.

Η επιστολή αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει μια θετική χροιά στις συζητήσεις και να ανακεφαλαιώνει τα 12 σημεία-κλειδιά, στα οποία είχε αναφερθεί η Μέι ως στόχους της στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σε διάστημα 48 ωρών αφού διαβάσει την επιστολή ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», θα πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου — νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους», αναμένεται να προσθέσει.

Χθες η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ «για να τους ενημερώσει» πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της», πρόσθεσε.

Ενόψει του Brexit η 60χρονη Μέι έχει μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που αντιμετώπισε ένας Βρετανός πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας: να καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη τη Βρετανία, καθώς επίκειται και το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ενώ παράλληλα να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα δύσκολα ζητήματα.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της οικονομίας της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο, και θα καθορίσει αν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι αβέβαιη.

Η Μέι έχει δεσμευθεί να επιδιώξει η Βρετανία να διατηρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως έχει τονίσει ότι στόχος της είναι το Λονδίνο να υπογράψει δικές του εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες πέραν της ΕΕ και να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση από χώρες του μπλοκ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν η Βρετανία να αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι επίσης να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού