Μέρκελ: Επιστρατεύει συνταγή εκφοβισμού των ψηφοφόρων για το ενδεχόμενο προοδευτικής κυβέρνησης

Με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή της  στο συνέδριο του του κόμματός της CDU, στο Μίνστερ, χθες το βράδυ, συνέδριο που διεξήχθη με αφορμή τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 14 Μαΐου, η Άγγελα Μέρκελ ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα της για τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Η έντονη παρέμβαση Μέρκελ στη Ρηνανία-Βεστφαλία ερμηνεύεται από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις για το κρατίδιο οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αισθητά πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ενώ το SPD συγκεντρώνει μεταξύ 37% και 40%, τα ποσοστά του CDU δεν ξεπερνούν το 30%.

Όμως, και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι καθόλου αμελητέα για την υπόλοιπη χώρα. Το κρατίδιο είναι, με περισσότερους από το 1/5 των Γερμανών ψηφοφόρων, η σημαντικότερη εκλογική περιφέρεια της Γερμανίας. Συνήθως εδώ κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Ενδεικτικά στοιχεία της ομιλίας Μέρκελ τόσο ο επιθετικός τόνος στην ομιλία της, τον οποίο απέφευγε ως τώρα, όσο και οι κατηγορίες που διατύπωσε ενάντια στους σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους ωστόσο συγκυβερνά στα πλαίσια του «μεγάλου συνασπισμού».

Φυσικά η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφια καγκελάριος δεν περιορίστηκε μόνο σε ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα που προβάλλει ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της, Μάρτιν Σουλτς. Διάλεξε με έμφαση το θέμα της Ατζέντας 2010 όπου, όπως τονίζει ο κ. Σουλτς, θέλει να διορθώσει κάποια «λάθη» που έχουν γίνει. Στην ομιλία της η επικεφαλής του CDU, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα να διατηρηθούν τα μέτρα της Ατζέντας 2010 επειδή διασφαλίζουν την ευημερία της Γερμανίας, προειδοποίησε παράλληλα για τους κινδύνους μιας πιθανής συνεργασίας του SPD με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke). Όμως, εδώ υπάρχουν και οι δυσκολίες, αφού η Ατζέντα 2010 υπήρξε η πολιτική που θεμελίωσε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ανήκει όμως …στο SPD.

Η κυρία Μέρκελ βασίζεται, όπως όλα δείχνουν, στην επιτυχημένη συνταγή εκφοβισμού των ψηφοφόρων για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας SPD-Die Linke, στις πρόσφατες εκλογές στο Σάαρ.

Σε δημοσκόπηση, πάντως, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη BILD και αφορά ολόκληρη την επικράτεια, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες ισοψηφούν, καθώς συγκεντρώνουν από 33%.

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού