Εξεταστικές επιτροπές και μέσα ενημέρωσης

Γράφει ο Χρήστος Οικονόμου 

Η επικαιρότητα, εν μέσω των κρισιμότατων διαβουλεύσεων για τη β΄ αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, σκιάζεται από δύο υποθέσεις φερόμενες ως πολιτικά σκάνδαλα: Η πρώτη είναι η Υγεία και η άλλη είναι το ταξίδι στη  Βενεζουέλα!

Δεν ξέρω εάν στο νου της αντιπολίτευσης συνέτρεξε η πτυχή της απόπειρας να διεκδικηθεί κάποιος συμψηφισμός σε πολιτική φθορά, ώστε να διασκεδαστεί η επιβάρυνση των κομμάτων που κατείχαν πριν τη σημερινή κυβέρνηση την εξουσία ένεκα της αναμφίβολης εμπλοκής τους στην Υγεία, προσκομίζοντας το αντίβαρο του ταξιδιού στη Βενεζουέλα.

Είτε, όμως, υπήρξε τέτοια σκοπιμότητα της αντιπολίτευσης, είτε όχι, αντικειμενικά το ταξίδι στη Βενεζουέλα λειτούργησε στην πολιτική μας ζωή ως δυνάμει εξισορρόπηση αποδιδόμενης συμμετοχής σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, σε αντίστιξη με την Υγεία.

Μόνο που στην Υγεία, υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη πολύκροτη δικαστική έρευνα στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α. και έρχονται στο φως με καταιγιστικούς ρυθμούς, εδώ και πολλά έτη, αναφορές για τροφοδότες λογαριασμούς, λαδώματα, εμπλοκές πολυεθνικών βιομηχανιών και τόσα άλλα, που δείχνουν ριζωμένη διαφθορά μεγάλου συστημικού βάθους και που μέλλει να αποκαλυφθεί η έκτασή της από την παρέμβαση της δικαιοσύνης  αλλά και να εκκαθαριστεί και πολιτικά η υπόθεση από την εξεταστική επιτροπή.

Στο ταξίδι στη Βενεζουέλα, ομολογώ πως δεν κατανοώ σε τί ακριβώς συνίσταται η ενδεχόμενη διαφθορά! Ακόμη περισσότερο αδυνατώ να κατανοήσω την πολιτική πτυχή της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές ακόμη και στον πιο φανατισμένο κομματικό οπαδό τινών εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ότι η μη εκκαθάριση για τόσα έτη τώρα της υπόθεσης της Υγείας, γεννά πολιτικά ερωτήματα (προφανώς όχι για τη σημερινή κυβέρνηση), αφού πολλά από τα υπό διερεύνηση σήμερα στοιχεία, έχουν έλθει στον δημόσιο βίο μας εδώ και καιρό, σε περιόδους διακυβέρνησης των απελθόντων, που, πάντως, εξεταστική δεν συνέστησαν.

Πώς γίνεται, λοιπόν, ένα απολύτως υπαρκτό και υπό συντεταγμένη διερευνητική πίεση θέμα, δηλαδή η Υγεία, να επιχειρείται να συμψηφιστεί με θέμα του περιεχομένου και της αντικειμενικής επιβαρυντικής υπόστασης που έχει το ταξίδι στη Βενεζουέλα; Θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει το δεύτερο εξισορροπώντας την πολιτική φθορά ένεκα ενδεχόμενης διαφθοράς, που έχει η υπόθεση της Υγείας;

Φυσικά όχι! Εκτός εάν…

…Εκτός εάν τη δουλειά της εξισορρόπησης αυτής αναλαμβάνουν να την κάνουν μέσα ενημέρωσης, αλλοιώνοντας τις αντικειμενικές ποινικές και πολιτικές υποστάσεις των αποδιδόμενων αδικημάτων στη μία και την άλλη περίπτωση και αφιερώνοντας συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος ειδησεογραφικής αναφοράς στο έλλασον, έτσι ώστε αυτό να καταστεί σώνει και καλά μείζον και το άλλο επικοινωνιακά να «προσπεράσει»!

Μα, θα πει κανένας, τα μέσα δεν κάνουν άλλο τίποτα από το να μεταδίδουν δραστηριότητες κομμάτων της αντιπολίτευσης! Ναι, μόνον που τα μέσα ενημέρωσης εκτός από το να μεταδίδουν τις πολιτικές δραστηριότητες των κομμάτων, οφείλουν και να αξιολογούν και να ιεραρχούν με τί και πώς ασχολείται κάθε πολιτική παράταξη, αποδίδοντας τα βάρη όπου δει.

Αξίζει να κάνουμε και τη διάκριση, πώς κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης χειρίζεται την υπόθεση.

Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκτός από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που έσπευσε να υιοθετήσει τη λίαν επιβαρυντική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για το ταξίδι στη Βενεζουέλα, η στάση του κινήματος ήταν «ναι» στην εξεταστική για την Υγεία, …αλλά έως σήμερα και όχι ως το 2014!…  Αλήθεια τί υπάρχει για μετά το 2014, ώστε να αξιολογείται από ένα υπεύθυνο κόμμα ως χρήζον διερεύνησης του πολιτικού βάρους μιας εξεταστικής επιτροπής; Μήπως η μεγάλη αποκάλυψη Άδωνη Γεωργιάδη ότι ο κ. Πολλάκης δαπανά 9.300 € το μήνα για τη φύλαξη του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη; Αν όχι αυτό, τί; Οι προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

Είναι υπεύθυνη στάση κόμματος να ζητεί τη συνεξέταση αυτών των θεμάτων, με τις λεηλασίες δισ. ευρώ ταμείων και ασφαλιστικών φορέων, τα λαδώματα γιατρών για να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα, οι αχρείαστοι βηματοδότες και τόσα άλλα; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αν επιζητεί ειλικρινώς την επαναπροσελκυση ψηφοφόρων του, που το εγκατέλειψαν ένεκα της ψευδολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , όπως διατείνεται το κίνημα, δεν θα έπρεπε να είναι εκείνο που πρώτο θα πίεζε για την εκκαθάριση της υπόθεσης στην Υγεία;

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, το σύνολο σχεδόν της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αναδεικνύει το ταξίδι στη Βενεζουέλα ως το «βαρύ πυροβολικό» της αποδεικτικής επιχειρηματολογίας της για τη διαφθορά που αποδίδει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Πείθει αυτή στάση του κ. Μητσοτάκη; Θα δείξει! Είτε πείθει, είτε όχι, όμως, το βέβαιον είναι ότι άνευ της ευγενούς συμβολής μέσων ενημέρωσης τα 9.500 ευρώ του γραφείου Πολλάκη και το ταξίδι στη Βενεζουέλα δεν θα μπορούσαν ποτέ να ζυγίζουν ποινικά και πολιτικά όσο ζυγίζουν τα δισεκατομμύρια από το πάρτι δεκαετιών στον χώρο της Υγείας!

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού