ΠΟΥ: Συμπτώματα ύπαρξης νευροτοξικού παράγοντα στα θύματα της επίθεσης στη Συρία

Συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα φαίνεται να εμφανίζουν τα θύματα της φερόμενης ως επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία χθες, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία ο απολογισμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 70 άτομα, ότι “…Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν από μεριάς τους πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από αέριο σαρίν, το οποίο έρριψαν συριακά αεροσκάφη.

Η Ρωσία δήλωσε πως πιστεύει ότι δηλητηριώδες αέριο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν είπε τι είδους παράγοντας χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, αλλά είπε πως οι αντάρτες είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια χημικά όπλα πέρυσι στο Χαλέπι .

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως είναι πιθανό ένα είδος χημικού να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση επειδή τα θύματα δεν είχαν φαινομενικά εξωτερικά τραύματα και πέθαναν από ταχεία εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων όπως οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

Ανέφερε πως εμπειρογνώμονές του στην Τουρκία δίνουν καθοδήγηση σε εργαζόμενους στην υγεία στην Ιντλίμπ για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών, και πως έχουν σταλεί φάρμακα όπως το Atropine, ένα αντίδοτο για ορισμένους τύπους χημικής έκθεσης, και στεροειδή για θεραπεία των συμπτωμάτων.

Ερευνητική επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία δήλωσε νωρίτερα πως δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν χρησιμοποιήσει φονικό αέριο χλωρίου σε διάφορες περιπτώσεις.

Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με αέριο σαρίν στην Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, τον Αύγουστο του 2013. Η κυβέρνηση Άσαντ αρνείται την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Συρία συμφώνησε να καταστρέψει τα χημικά όπλα της το 2013 στη βάση μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Όμως η Ρωσία, που είναι σύμμαχος της Συρίας, και η Κίνα έχουν προβάλει κατ’ επανάληψη βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να τιμωρήσουν τον Άσαντ ή παραπέμψουν την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Πίτερ Σαλάμα, εκτελεστικός διευθυντής Επειγόντων Προγραμμάτων Υγείας του ΠΟΥ, στην ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει: “Αυτός ο τύπος όπλων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο επειδή αντιπροσωπεύει μια αφόρητη βαρβαρότητα”.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού