Συνάντηση Ντόναλντ Τουσκ – Τερέζα Μέι στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο για μία συνάντηση νωρίς το απόγευμα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, όπως φαίνεται από το επίσημο πρόγραμμά του, μία εβδομάδα μετά την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την έναρξη της διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δύο ημέρες μετά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο οδικού χάρτη, που χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων του Brexit και αναμένει την έγκριση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 29 Απριλίου κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Προβλέπει ότι οι συνομιλίες για την διαμόρφωση της “μελλοντικής (κυρίως εμπορικής) σχέσης” της ΕΕ με το Λονδίνο μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επιμένει στο γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει “αρκετή πρόοδος” για τη συμφωνία που θα ρυθμίζει την βρετανική έξοδο και δεν θα πρόκειται παρά για “προπαρασκευαστικές συνομιλίες”.

Ο οδικός χάρτης όρισε επίσης τις μεγάλες προτεραιότητες των 27 για τη συμφωνία του διαζυγίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει κατά προτεραιότητα την αποσαφήνιση της τύχης των τριών εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του ενός εκατομμυρίου των Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητεί επίσης την άρση της αβεβαιότητας σχετικά με το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία και θα απαιτήσει από το Λονδίνο να τηρήσει τις οικονομικές του δεσμεύσεις, τις οποίες, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτιμά σε 55 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού