Eurogroup: Επιστροφή των θεσμών- Επιβεβαιώθηκε η προκαταρκτική συμφωνία

«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Καταφέρουμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει.
Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:

1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις

1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

ΔΝΤ για τη συμφωνία: Καλές προοπτικές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σόιμπλε: Συμφωνία Θεσμών – Ελλάδας για τα πολιτικά μέτρα

H Aθήνα και οι διεθνείς δανειστές σημείωσαν πρόοδο την Παρασκευή όπως επιβεβαίωναν κύκλοι των διαπραγματευτών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

O χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι “υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)” αναφέρει το dpa.

Τσακαλώτος: Θετικά μέτρα θα ισχύσουν αν είμαστε εντός στόχων για 3,5% πλεόνασμα

Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία».

Ρέγκλινγκ: «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση»

Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Eurogroup.

«Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.

«Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».

 

Όπως μετέδωσε το CG πριν από λίγο αποφασίστηκε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Μοσκοβισί: Όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας για την Ελλάδα

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει θετική αύρα

Για «θετική αύρα», όσον αφορά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα.

«Έχουμε δουλέψει εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «είναι καλό που έχουμε επιτύχει κάποια αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα μία συνολική πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα».

Συνάντηση Τσακαλώτου-θεσμών πριν το Eurogroup

Αυτήν την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και με τους επικεφαλής των θεσμών, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΡ.

Η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος στο Eurogroup στη Μάλτα, προβλέπει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης εντός λίγων εβδομάδων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα υπάρξει καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να «επιτραπεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα».

Δηλώσεις και από τον Ντάισελμπλουμ

Για «θετική αύρα», όσον αφορά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα.

«Έχουμε δουλέψει εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι καλό που έχουμε επιτύχει κάποια αποτελέσματα». Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει σήμερα μία συνολική πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα».

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς Οικονομικών για τις τελευταίες εξελίξεις», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού