Επικεφαλής του Bruegel των Βρυξελλών: Η “κούρεμα” ή 4ο μνημόνιο

Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle και μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ο επικεφαλής οικονομολόγος του think tank των Βρυξελλών Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Όπως εκτίμησε ο κ. Νταρβάς, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους της, υποστηρίζοντας ότι δίνει μάχες εναντίον των δανειστών: «Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδωσε μεγάλες υποσχέσεις. Λέγανε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα περικοπών και άλλα προγράμματα διάσωσης. Εντέλει όμως, όταν μετά από έξι μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων είδε την πραγματικότητα κατάματα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδέχθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Γι΄ αυτό μάχονται τώρα, προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση ότι μπορούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης». Και τούτο,  εκτιμά ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel, διότι η Ελλάδα, διαθέτει στην παρούσα φάση αρκετούς πόρους για να καλύψει τα έξοδά της και να αποπληρώσει μικρότερες δανειακές δόσεις.

«Τείνω στην εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει (τη δόση του Ιουλίου) ακόμη κι αν δεν εκταμιευτεί η δόση. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της μια σχετικά μεγάλη περιουσία. Αλλά όλα αυτά είναι ακόμη πολύ μακριά. Εκτιμώ ότι τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι», λέει ο κ. Νταρβάς.

Σχετικά με τη συνέχεια ο ίδιος προβλέπει ότι ένα 4ο μνημόνιο μπορεί να αποφευχθεί μόνον εάν υπάρξει μια ριζική ελάφρυνση του χρέους καθώς αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των επιτοκίων με αποτέλεσμα, πιθανότατα, η Ελλάδα να μπορούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτό όμως, ως γνωστόν, είναι πολιτικά αδύνατο σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια από τις αγορές με υποφερτά επιτόκια. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση με την Πορτογαλία. Μετά τη λήξη του προγράμματος καταβάλει 4% σε τόκους (…). Στην Ελλάδα οι τόκοι θα είναι υψηλότεροι διότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ακόμη κι αν τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 5% ή 6% σε έναν χρόνο, θα είναι πολύ υψηλοί για να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου. Όταν η Ελλάδα δανείζεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πληρώνει κάτω από 1%. Είναι τεράστια η διαφορά», προσθέτει.

 

Πάντως, ο κ. Νταρβάς επιβεβαιώνει ότι η συζήτηση περί Grexit αποτελεί οριστικά παρελθόν: «…οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πλέον πολύ καλύτερες. Υπάρχουν θετικά μηνύματα. Πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Ακόμη και η ακραία αριστερή κυβέρνηση (…). Οι δανειστές στηρίζουν την Ελλάδα. Ίσως το Grexit επανέλθει ως θέμα συζήτησης, αλλά δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο. Ίσως χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια, αλλά βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ».

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού