Ελισσαίος Βαγενάς: Το ΚΚΕ δεν πιστεύει σε «συμμαχίες κορυφής»

Η συμφωνία της Μάλτας θα πλήξει και πάλι τους αδύναμους και θα ωφελήσει «τη μικρή μειοψηφία, που όμως κρατά στα χέρια της τον πλούτο», τονίζει στη συνέντευξή προς το Circo Greco, ο κ. Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κ.Κ.Ε..

Σε μια τοποθέτηση, που θα συζητηθεί και που έρχεται αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές στη Μάλτα αλλά και την ολοκλήρωση των εργασιών του 20ου συνεδρίου του Κ.Κ.Ε., ο κ. Βαγενάς υπογραμμίζει ότι για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας «…επιθυμητή εξέλιξη θα ήταν να σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος» απανωτών σφοδρών αντιλαϊκών μέτρων, που έρχονται κάθε φορά μετά από δήθεν “σκληρές διαπραγματεύσεις”».

Επισημαίνει ακόμη ότι «…ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την Ε.Ε.», διευκρινίζοντας όμως ότι «μια καπιταλιστική Ελλάδα με “εθνικό νόμισμα” δεν θα είναι προς όφελος του λαού».

Αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα της τελευταίας περιόδου, ο κ. Βαγενάς υποστηρίζει ότι η αστική τάξη της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και επομένως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που συνδέεται με την διακυβέρνηση από τον Ερντογάν.

Το μέλος της Κ.Ε., μιλώντας, τέλος, για την πολιτική συμμαχιών του κόμματος κάνει σαφές ότι το Κ.Κ.Ε. δεν πιστεύει σε «συμμαχίες κορυφής» αλλά στη συγκρότηση μιας ισχυρής συμμαχίας, που θα οικοδομηθεί μέσα από εργατικά συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους κι άλλες ενώσεις, η οποία όχι μόνον θα μπορέσει να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ελισσαίου Βαγενά, έχει ως εξής:

 

Ερ.: Η ολοκλήρωση των εργασιών του 20ου συνεδρίου του Κ.Κ.Ε. συμπίπτει με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το 3ο μνημόνιο να έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Πιστεύετε ότι η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα επηρεάσει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, και αν ναι, ποιά θα ήταν η επιθυμητή εξέλιξη για το Κομμουνιστικό Κόμμα;

Απ.: Οι διαπραγματεύσεις κι η συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαφώς και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, όχι όμως το ίδιο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία, που είναι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες αναμένεται νέος «πέλεκυς», που θα τους πλήξει με τη μείωση του αφορολόγητου. Ενώ κι οι συνταξιούχοι, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήδη στενάζουν από τις περικοπές, θα αντιμετωπίσουν νέες σημαντικές μειώσεις. Την ίδια ώρα ένα άλλο τμήμα των Ελλήνων, μια πολύ μικρή μειοψηφία, που όμως κρατά στα χέρια της τον πλούτο, θα βγει και πάλι ωφελημένο. Αυτό αποδεικνύουν και οι πανηγυρισμοί του ΣΕΒ, μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Για το ΚΚΕ επιθυμητή εξέλιξη θα ήταν να σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος» απανωτών σφοδρών αντιλαϊκών μέτρων, που έρχονται κάθε φορά μετά από δήθεν «σκληρές διαπραγματεύσεις». Όταν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι στο «κρεβάτι του Προκρούστη» δεν πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα από πού θέλουν να τους τεμαχίσουν, από τα πόδια ή του κεφάλι. Το ζητούμενο είναι να βρούνε αυτοί τη δύναμη και να σπάσουν τα δεσμά, που τους δένουν με αυτό το σύγχρονο «κρεβάτι του Προκρούστη», που δεν είναι άλλο από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

 

Ερ.: Ποιές είναι οι πολιτικές προτεραιότητες που έθεσαν οι αποφάσεις του 20ου συνεδρίου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΠ.: Το ΚΚΕ, όταν οι άλλοι υπόσχονταν «χρυσά κουτάλια» κι «απάνεμα λιμάνια», αποκάλυψε στο λαό τον πραγματικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ.

Σήμερα το Κόμμα μας εκτιμά πως ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος – με τη θέληση και τη δράση του – την έξοδο από την ΕΕ, οργανώνοντας την πάλη του με τέτοιον τρόπο, ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα «κλειδιά» της οικονομίας, τον πλούτο που παράγει, με το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια. Αυτό αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού και αξίζει κάθε θυσία.

Κι επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ, εμείς εκτιμούμε πως μια καπιταλιστική Ελλάδα με «εθνικό νόμισμα» δεν θα είναι προς όφελος του λαού. Αυτό είναι ένα νέο «παραμύθι της Χαλιμάς» πως ένα πιο υποτιμημένο νόμισμα θα βελτιώσει τάχα τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Απαιτούνται γενικότερες αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα, κι όχι μόνο στο νόμισμα.

 

Ερ.: Η επιθετικότητα της Τουρκίας την τελευταία περίοδο, μεταξύ άλλων και σε βάρος της Ελλάδας, θεωρείτε πως είναι πρόσκαιρη ή μονιμότερη επιλογή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας;

Απ.: Η αστική τάξη της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως κάνει με το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που συνδέεται με την διακυβέρνηση από τον Ερντογάν. Σε αντίθεση απ’ ότι διακηρύσσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες «πλάτες» σ’ αυτές τις τουρκικές διεκδικήσεις βάζουν με πολλούς τρόπους οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ.

Το νεότερο, αυτήν την περίοδο, είναι πως στην περιοχή μας μοιράζεται ανάμεσα στα μονοπώλια ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου, χαράσσονται αγωγοί και άλλοι εμπορικοί δρόμοι. Η αστική τάξη της Τουρκίας, με το δόγμα του «νέο-οθωμανισμού» επιδιώκει να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, όπως είναι η ελληνική αστική τάξη.

Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες και καταστρεπτικές για τους λαούς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε Συρία , στη Λιβύη και το Ιράκ.

 

Ερ.: Ποιά η στάση του Κ.Κ.Ε. απέναντι στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ;

Το ΚΚΕ δεν τρέφει προσδοκίες από τις αλλαγές προέδρων των ΗΠΑ. Άλλα κόμματα καλλιεργούσαν αυταπάτες στο παρελθόν π.χ. για την εκλογή Ομπάμα. Οι ΗΠΑ αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χάσει θέσεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εξαιτίας της ενίσχυσης κι άλλων καπιταλιστικών δυνάμεων, την ίδια ώρα εξακολουθούν να παραμένουν σήμερα η ισχυρότερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Αυτός ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που όπως είδαμε πρόσφατα με τα χτυπήματα στη Συρία, εξακολουθεί να επεμβαίνει στρατιωτικά σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, έχει συνέχεια, άσχετα από το ποιος κάθεται στον προεδρικό θώκο.

 

Ερ.: Μπορείτε να μας περιγράψετε ποιά είναι η πολιτική συμμαχιών του Κ.Κ.Ε. για την επόμενη περίοδο;

Το ΚΚΕ ενδιαφέρεται κι έχει βάλει ως βασικό μέλημά του τη διαμόρφωσης της Κοινωνικής Συμμαχίας, που δεν θα στηρίζεται στον ξεπερασμένο από τα πράγματα διαχωρισμό των εργαζομένων σε «δεξιούς», «αριστερούς», «κεντρώους». Αυτές οι χωροταξικές αναφορές αξιοποιούνται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου για να βάζουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να διασπούν τους ανθρώπους του μόχθου.  Για παράδειγμα είναι συγκεκριμένη η θέση που έχει στην οικονομία της χώρας ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο βιοπαλαιστής αυτοαπασχολούμενος. Κι η θέση αυτή, άσχετα αν έχει συνειδητοποιηθεί και σε πιο βαθμό απ’ αυτούς, είναι στην «πέρα όχθη» από τη θέση που καταλαμβάνει ο εφοπλιστής, ο βιομήχανος, ο τραπεζίτης. Τα συμφέροντά τους είναι διαμετρικά αντίθετα και στην πραγματικότητα ανειρήνευτα.

Το ΚΚΕ, προσεγγίζοντας μ’ αυτήν την «πυξίδα» τα πράγματα, δεν πιστεύει σε «συμμαχίες κορυφής», δηλαδή σε πολιτικά «ανεμομαζώματα». Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια συμμαχία που να πατάει γερά στην αντικειμενική πραγματικότητα, που είναι τα κοινά συμφέροντα που έχουνε η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που καταδυναστεύονται από τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, για τη συγκρότηση μιας τέτοιας ισχυρής συμμαχίας, που θα οικοδομηθεί μέσα από εργατικά συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους κι άλλες ενώσεις, όχι μόνον θα μπορέσει να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές.

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού