Νιγηρία: 3 χρόνια μετά 200 μαθήτριες βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Μπόκο Χαράμ

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στη Νιγηρία για να μην ξεχαστούν οι περίπου 200 μαθήτριες του Τσιμπόκ που απήχθησαν πριν τρία χρόνια από τη Μπόκο Χαράμ. Οι μητέρες των κοριτσιών ζήτησαν από τις αρχές να δράσουν για την απελευθέρωση των 195 νεαρών που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.

Τον Οκτώβριο του 2016, 21 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα, κάποια από τα οποία απέκτησαν μωρά όσο καιρό κρατούνταν αιχμάλωτες, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της Μπόκο Χαράμ, με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Ελβετίας.

Τρεις ακόμη εντοπίστηκαν κοντά στο δάσος Σαμπίσα, προπύργιο της οργάνωσης.

Για τη Ρεμπέκα Σάμουελ, μητέρα της Σάρας, αυτά τα τρία χρόνια ήταν ένας “εφιάλτης”: “Είναι εντελώς φρέσκο στο μυαλό μου, έχω την εντύπωση ότι έγινε χθες”, λέει.

“Κλαίω κάθε μέρα, αλλά ελπίζω η κόρη μου να επιστρέψει κάποτε. Ξέρω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις φέρει πίσω, όμως πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα”, προσθέτει.

Μετά τις επικρίσεις για αδράνεια, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι – μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του οποίου ήταν η καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ και η επιστροφή των κοριτσιών που έχουν απαχθεί—διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι “αποφασισμένη να πετύχει την απελευθέρωσή τους καθώς και όσων έχουν στρατολογηθεί με τη βία”.

“Η κυβέρνηση εργάζεται για την απελευθέρωση των μαθητριών του Τσιμπόκ και όλων των Νιγηριανών που έχουν απαχθεί από τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Γκάρμπα Σέχου εκπρόσωπος της προεδρίας σε συνέντευξή του στο BBC. Υπογράμμισε μάλιστα ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις “με τη βοήθεια κάποιων χωρών”.

Η μαζική απαγωγή 276 κοριτσιών, εκ των οποίων 57 κατάφεραν να δραπετεύσουν αμέσως μετά, προκάλεσε πριν τρία χρόνια την αγανάκτηση της διεθνούς κοινής γνώμης, με πολλές διάσημες προσωπικότητες να συμμετέχουν στην εκστρατεία για την επιστροφή των κοριτσιών στις οικογένειές τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατούσε το hashtag #bringbackourgirls.

Οι μαθήτριες του Τσιμπόκ αναδείχθηκαν σε σύμβολο των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθεί να κρατά αιχμαλώτους η Μπόκο Χαράμ, η οποία χρησιμοποιεί τις μαζικές απαγωγές ως μέσο στρατολόγησης.

Τα κορίτσια αυτά αποτελούν πλέον και σημαντικό νόμισμα ανταλλαγής στις διαπραγματεύσεις με τη νιγηριανή κυβέρνηση, ακόμη κι αν ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου έχει δηλώσει σε βίντεο ότι πολλά από αυτά έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές του νιγηριανού στρατού.

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού