Ιταλία: Περικοπές το «πασχαλινό δώρο» του Τζεντιλόνι

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι ενέκρινε έκτατα μέτρα ύψους άνω των 3 δις ευρώ. Ο ακριβής καθορισμός τους όμως αναβάλλεται για μετά το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν προσπαθεί να περιορίσει όσο μπορεί τις οριζόντιες περικοπές σε όλα τα υπουργεία, αλλά δεν είναι εύκολο.

Υπάρχουν βέβαια πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης Λα Ρεπούμπλικα. H κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να καταφέρει να βρει περίπου 35 δις ευρώ μέχρι το φθινόπωρο. Για να αποφύγει ωστόσο την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και να στηρίξει την ανάπτυξη απαιτείται μια προσπάθεια, η οποία μοιάζει σχεδόν υπεράνθρωπη.

Όπως γράφει η Λα Ρεπούμπλικα, ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί σε κάθε περίπτωση χωρίς να αυξηθούν κι άλλο οι φόροι, αλλά μόνον με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Διότι ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος του μήνα θα εκλεγεί και πάλι επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, έθεσε ξεκάθαρο βέτο ως προς την αύξηση της φορολογικής πίεσης.

Νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες

Σε αυτό το πλαίσιο η Ιταλία αναμέμεται να ξεκινήσει, πιθανότατα, νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει να περιορισθεί η μείωση του ελλείμματός της για το 2018.

Αυτό που επιθυμεί η Ρώμη, είναι η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά να αυξηθεί στο 1,8%, από το 1,2% που έχει προγραμματισθεί, ώστε να καταφέρει να αποφύγει τουλάχιστον περίπου 5 δις ευρώ σε νέες περικοπές.

Αλλά ακόμη και αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη θα μπορούσε να μην είναι αρκετή. Ο πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι γνωρίζει καλά πως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένος τόσο απέναντι στις Βρυξέλλες όσο και απέναντι στους Ιταλούς πολίτες.

 

 

 

 

Πηγή: dw.com

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού