ΕΕ: Συμβούλιο υπουργών για θέματα διαστημικής πολιτικής

Η περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Galileo και Copernicus, η διάχυση της πληροφορίας και των αποτελεσμάτων τους στους πολίτες και την κοινωνία, καθώς και η αξιοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων για την άμυνα και την ασφάλεια, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για θέματα διαστημικής πολιτικής. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

“Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την Ευρώπη η υιοθέτηση της Διαστημικής Στρατηγικής. Οι σχετικές δράσεις υλοποίησης αυτής της Στρατηγικής θα πρέπει να μεγιστοποιούν τα οφέλη σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, διαχέοντας τα στην κοινωνία και την οικονομία” επισήμανε ο κ. Μαγκλάρας στην παρέμβασή του και σημείωσε:

“Το διάστημα είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και ένα κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο των διεθνών ανακατατάξεων. Οι διαστημικές τεχνολογίες και τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα μπορούν και πρέπει να έχουν σαφέστερη σχέση με τους στόχους ασφαλείας και άμυνάς μας. Οι σχετικές δράσεις, κατάλληλα προσαρμοσμένες στις εκάστοτε τοπικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις ασφάλειας, θα πρέπει να αποτελούν ένα καίριο τμήμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, όπου οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές δράσεις θα αλληλοσυμπληρώνονται.

Από αυτή την οπτική, είναι σκόπιμη η ενίσχυση της διάστασης της ασφάλειας στο Galileo και στο Copernicus και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας. Η πρωτοβουλία κυβερνητικών δορυφορικών επικοινωνιών (GovSatCom) είναι εξίσου σημαντική. Πάνω απ’ όλα, η αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα πρέπει να είναι προτεραιότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές, το φάσμα και τις τροχιακές θέσεις”.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος θα συντονίσει όλες τις επιμέρους εθνικές δράσεις και ενέργειες που αφορούν την ελληνική διαστημική πολιτική και τους εθνικούς στόχους.

 

Επιπλέον, ο Β. Μαγκλάρας επισήμανε ότι τον Ιούνιο με την εκτόξευση νέων δορυφόρων σε ελληνικά filings “αναβαθμίζουμε την παρουσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα” και τόνισε: “Συνεπώς η χώρα μας αναμένει με ενδιαφέρον τις δράσεις υλοποιήσεις της στρατηγικής, ώστε να επιτευχθούν άμεσα οι επιλεγέντες ευρωπαϊκοί στόχοι. Τέλος είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες καθώς και τους οργανισμούς που θα δημιουργηθούν στο ανωτέρω πλαίσιο όπως ο GOVSATCOM”.

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

19 + sixteen =