Σοφία Βούλτεψη: Το χρέος πάντα ήταν σοβαρή εθνική υπόθεση για τη ΝΔ

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστησαν το χρέος μη βιώσιμο, βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση και πανηγυρίζοντας για μια αναιμική ανάπτυξη που παραπαίει ανάμεσα στα capital controls και στις αέναες «διαπραγματεύσεις», τονίζει, χωρίς να μετράει τα λόγια της, η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής Β΄ Αθηνών της .Ν.Δ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Circo Greco.

«…είναι γνωστή η τακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βγάζουν κάθε φορά το χέρι του… Τιραμόλα και πάντα να δείχνουν τους άλλους ως υπεύθυνους. Πάντα φταίει κάποιος άλλος! Ποτέ οι ίδιοι! Ποτέ η “θεόπνευστη” και “εθνοσωτήριος” και “λαοπρόβλητη” κυβέρνηση”, υπογραμμίζει ακόμη η κυρία Βούλτεψη, αναφέρομενη στις κυβερνητικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που έχει διαμροφωθεί μετά το ναυάγιο στο Eurοgroup της 22ας Μαΐου.

Η πρώην υφυπουργός κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνωρίζει ευθύνες και στους δανειστές για το αδιέξοδο, παρ’ ότι -όπως λέει- εθύνες είχαν και επί των ημερών της απελθουσας κυβέρνησης της Ν.Δ. και  αναφέρεται εκτεταμένα στα σημερινά προβλήματα της Ε.Ε..

«Η Ευρώπη υπήρξε και παραμένει ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα για να επηρεαστεί η πορεία της από διάφορες συγκυρίες. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι – ο καθένας από τη θέση του – να ενισχύουμε την Ευρώπη, να μην λαμβάνουμε μέρος σε σχέδια αποδόμησής της και διαλυτικές καταστάσεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι χάρη σ’ αυτό το εγχείρημα απολαμβάνουμε μια μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας», τονίζει η κυρία Βούλτεψη.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στο Circo Greco έχει ως εξής:

 

Ερ.: Τον τελευταίο καιρό η επικαιρότητα και οι τρέχουσες εξελίξεις στρέφονται προς αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης; Ευθύνεται μόνον η κυβέρνηση γι’ αυτό ή αναγνωρίζετε μερίδιο και στους δανειστές, και αν ναι, ποιό, κύριο ή δευτερεύον;        

Απ.: Ασφαλώς και έχουν ευθύνες οι δανειστές – όπως είχαν και επί της δικής μας κυβέρνησης, αλλά τότε οι σημερινοί κυβερνώντες μιλούσαν για «στημένες διαφωνίες» και μας αποκαλούσαν «γερμανοτσολιάδες» και «υποτακτικούς της Μέρκελ» και «Τσολάκογλου». Ωστόσο, είναι γνωστή η τακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να βγάζουν κάθε φορά το χέρι του… Τιραμόλα και πάντα να δείχνουν τους άλλους ως υπεύθυνους. Πάντα φταίει κάποιος άλλος! Ποτέ οι ίδιοι! Ποτέ η «θεόπνευστη» και «εθνοσωτήριος» και «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση, άνθρωποι που λένε μόνο ψέματα, κάνουν μόνο προπαγάνδα και είναι εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν. Η αλήθεια είναι πως οι ίδιοι κατέστησαν το χρέος μη βιώσιμο, βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση και πανηγυρίζοντας για μια αναιμική ανάπτυξη που παραπαίει ανάμεσα στα capital controls και στις αέναες «διαπραγματεύσεις». Ο κ. Τσίπρας πρώτα μας είπε ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα αν δεν πάρουν το χρέος, μετά ότι ψηφίζουν τα μέτρα για να πάρουν το χρέος, μετά ότι θα ξεψηφίσουν αν δεν πάρουν το χρέος, μετά ότι θα φορέσει γραβάτα, μετά ότι παλεύει για να μην βάλει φέσι, μετά φόρεσε… κελεμπία για να πανηγυρίσει για τις συμβάσεις των υδρογονανθράκων (τις οποίες είχε καταψηφίσει το 2014) και τέλος φόρεσε το πηλήκιο του ΝΑΤΟ και πήγε στη Σύνοδο της Συμμαχίας, για την οποία προεκλογικά έλεγε πως πρέπει να… αυτοδιαλυθεί! Αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν συνεχώς μέρος σε έναν χορό μεταμφιεσμένων. Σκεφθείτε ότι τη μια μέρα ψήφισαν τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου και την άλλη έβαλαν αμπέχονα και πήγαν στους Κορυσχάδες για να γιορτάσουν την κυβέρνηση του βουνού και να τραγουδήσουν τα αντάρτικα! Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας μας έλεγε πως θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές και τώρα μας λέει ότι θέλει «καθαρή λύση» στο θέμα του χρέους για να διαβεί η χώρα το κατώφλι των αγορών. Δεν ήταν, λοιπόν, τόσο εύκολο; Δεν αρκούσε να βαρέσει τα νταούλια; Προεκλογικά μας κατηγορούσε ότι «εκλιπαρούμε για πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους». Τώρα λέει ότι «είναι αναγκαίο να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους». Δηλαδή ζητούν τώρα το «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» που ειρωνεύονταν!

 

Ερ.: Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε τις κυβερνητικές ευθύνες για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Eurogroup της 15ηςΙουνίου;

Απ.: Η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την αξιολόγηση. Με αποτέλεσμα το κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2016 να κλείσει με ύφεση. Παράλληλα, έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας, επιβάλλοντας δυσβάστακτους φόρους, εξαφανίζοντας την μεσαία τάξη, καταργώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα τα στοιχεία της οικονομίας είναι αρνητικά, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα. Έχουμε αύξηση ταξιδιωτικής κίνησης και μείωση εσόδων. Οι καταθέσεις μειώνονται συνεχώς. Η μεταποίηση βρίσκεται σε κάθετη πτώση, σε χαμηλό άνω των 70 μηνών. Αυτό σημαίνει μείωση παραγγελιών, εξάντληση αποθεμάτων και μείωση σταθερών θέσεων εργασίας.  Ο τζίρος στη βιομηχανία μειώνεται. Και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τιμών παραγωγού, δηλαδή σε άνοδο του εισαγόμενου πληθωρισμού. Είναι απλό: Με τα capital controls, δεν μπορούμε να παραγγείλουμε ούτε σπόρους για μαρούλια αν δεν πληρώσουμε μετρητοίς. Επομένως, αυξάνουν οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων και πρώτων υλών. Κάνουν προπαγάνδα των αριθμών, συγκρίνοντας τον κακό τους εαυτό με τον χειρότερό τους εαυτό. Για παράδειγμα, πανηγυρίζουν επειδή στο 12μηνο Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017 ο τζίρος στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 3,2%. Ωστόσο, παραλείπουν να πουν ότι στο 12μηνο Απρίλιος 2015 – Μάρτιος 2016 είχαμε μείωση 11,3%. Το 2015 είχε κλείσει με μείωση 10,4%. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Οι δανειστές τα βλέπουν όλα αυτά, έχουν τα πραγματικά στοιχεία, όχι αυτά για τα οποία θριαμβολογούν ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Παππάς. Και προβάλλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει εγκαίρως ολοκληρώσει την αξιολόγηση και για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο: Δεν έπρεπε κατ’ ουδένα τρόπο το θέμα μας να εμπλακεί στις γερμανικές εκλογές. Με λίγα λόγια, βυθίζουν την οικονομία και δεν κάνουν ποτέ μια σωστή πολιτική εκτίμηση.

 

Ερ.: Ποιά είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα του ελληνικού χρέους; Πρόκειται πράγματι για μείζον θέμα που κρίνει την επιστροφή της Ελλάδα στην κανονικότητα, ή απλά δεν είναι άλλο από τέχνασμα της κυβέρνησης για να κρύψει τις ευθύνες της;

Απ.: Το θέμα του χρέους αποτελεί σοβαρή εθνική υπόθεση. Και έτσι το αντιμετώπισε πάντα η Νέα Δημοκρατία. Επί της προηγούμενης κυβέρνησης, της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είχαμε απομείωση χρέους άνω των 100 δις ευρώ (την οποία επικαλείται στα επίσημα κείμενά της και η σημερινή κυβέρνηση). Το προφίλ του χρέους βελτιώθηκε αισθητά, ενώ στα τέλη του 2014 όλοι οι δείκτες της οικονομίας είχαν πάρει την ανιούσα. Η δήλωση του Eurogroup για το χρέος του Νοεμβρίου του 2012, έγινε επί τις δικής μας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρησιμοποιεί το θέμα του χρέους για καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς. Και συστηματικά θυσιάζουν στον βωμό της προπαγάνδας αυτήν την πραγματικά εθνική υπόθεση. Τοποθετούν το χρέος στη βιτρίνα για να περνάνε από την πίσω πόρτα τα σκληρά μέτρα και τα αλλεπάλληλα μνημόνιά τους. Από πέρσι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να πανηγυρίζουν για τις «νίκες» τους στο θέμα του χρέους. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όταν προσδιορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πανηγύρισαν, λέγοντας ότι πέτυχαν έναν «σαφή οδικό χάρτη»! (Τώρα ο οδικός χάρτης βαφτίστηκε σε… καθαρό διάδρομο – άλλωστε από βαφτίσια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άλλο τίποτε!). Τον Μάιο του 2016 μας είχαν επί λέξει πει ότι «οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές και εξασφαλίζουν για μακρό χρονικό διάστημα την χρηματοδότηση της οικονομίας». Ο Καμμένος θριαμβολογούσε, λέγοντας ότι «ξεκινά η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας».  Ξαναπανηγύρισαν μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, όταν εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Έλεγαν ότι αποτελεί «εθνική επιτυχία», καθώς μειώθηκε το χρέος κατά τουλάχιστον 45 δις και κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%. Ξαναπανηγύρισαν στις 23 Ιανουαρίου 2017, όταν ο ESM και ο EFSF ενέκριναν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. «Η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά», μας είπαν τότε. Ξαναπανηγύρισαν στις 10 Φεβρουαρίου 2017, όταν ο ESM ολοκλήρωσε την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων από τον EFSF. Τότε ζητωκραύγαζαν, διαφημίζοντας ότι η μέση διάρκεια των δανείων αυξήθηκε στα 32,45 χρόνια. Τι μεσολάβησε μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαΐου του 2017; Μα προφανώς η ψηφοφορία στη Βουλή επί του τετάρτου μνημονίου. Έπρεπε να ξαναδώσουν λίγο… χρέος για να ψηφιστούν τα μέτρα. Όπως ακριβώς και τον Μάιο του 2016, όταν ψήφισαν για το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και αποφασίστηκε το Υπερταμείο των 99 χρόνων, ο «κόφτης» και η παράδοση όλων των δανείων των Ελλήνων (και των εξυπηρετούμενων) στα ξένα funds, σ’ αυτά που αποκαλούσαν «κοράκια της καταστροφής». Ψέματα, προπαγάνδα και προπέτασμα καπνού, λοιπόν!

 

Ερ.: Με τις γαλλικές και τις βρετανικές εκλογές όσο και με τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, φαίνεται να διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια νέα πολιτική περίοδο στην Ευρώπη. Μοιράζεστε αυτήν την εκτίμηση και πόσο αισιόδοξη είστε για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής ενοποιητικής υπόθεσης;

Απ.: Η Ευρώπη υπήρξε και παραμένει ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα για να επηρεαστεί η πορεία της από διάφορες συγκυρίες. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι – ο καθένας από τη θέση του – να ενισχύουμε την Ευρώπη, να μην λαμβάνουμε μέρος σε σχέδια αποδόμησής της και διαλυτικές καταστάσεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι χάρη σ’ αυτό το εγχείρημα απολαμβάνουμε μια μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας. Τα οικονομικά προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά ο σκοπός παραμένει ιερός.

 

Ερ.: Ένα χρόνο μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., πώς κρίνετε την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, ένα λαϊκό κόμμα, που έχει προσφέρει σε όλους τους τομείς –πολιτικούς, με την εμπέδωση της Δημοκρατίας, οικονομικούς, με ανάπτυξη της χώρας, κοινωνικούς, με διεύρυνση του Κοινωνικού Κράτους. Είναι μια παράταξη με βαθιές ρίζες και γερές βάσεις. Η παράταξη αναπτύσσει πλέον μια νέα δυναμική, συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση, στηρίζεται στις αξίες της και τις διαδίδει, παλεύει για τη σωτηρία της χώρας, βρίσκεται πάντα στις επάλξεις. Υπογραμμίζω –και η υπογράμμιση αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία μετά την απώλεια ενός μεγάλου πατριώτη και κοινοβουλευτικού άνδρα, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη– πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτικό κόμμα. Κάθε κριτική δεκτή, αλλά, επαναλαμβάνω, μιλάμε για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, που πάντοτε ανέπτυσσε πολιτική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα, στηριζόμενο στα επιχειρήματα και στον πολιτικό πολιτισμό, ακόμη και σε στιγμές οξείας αντιπαράθεσης.

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

three × two =