Κόσοβο: Επικίνδυνη πολιτική αστάθεια μετά τις βουλευτικές

Σε περίοδο επικίνδυνης για τη σταθερότητα της περιοχής πολιτική ρευστότητα εισέρχεται μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το Κόσοβο.

Η κάλπη δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανέναν συνασπισμό και πλέον θα αναζητηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μέσα από συνεργασίες, που όμως -δεδομένων των τεράστιων διαφορών μεταξύ των κομμάτων, αλλά και της πολιτικής οξύτητας- δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.

Σαφής εικόνα για τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα, καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω πτώσης των ηλεκτρονικών συστημάτων από νωρίς το πρωί.

Φέρεται πάντως από τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια να προηγείται ο αποτελούμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρόεδρου Χασίμ Θάτσι, τη Συμμαχία για το Μέλλον (ΑΑΚ) του Ραμούς Χαραντινάι και την Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (ΝΙΣΜΑ) του Αρμπέν Λιμάι, συνασπισμός με ποσοστό γύρω στο 35%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Του λεγόμενου “συνασπισμού των UCKάδων” ηγείται -θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους- ο αθωωθείς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ραμούς Χαραντινάι.

Δεύτερο, με ποσοστό 25%-26%, έρχεται το ανερχόμενο εθνικιστικό κίνημα “Αυτοδιάθεση” με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι και τρίτος ο συνασπισμός αποτελούμενος από τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), τη Συμμαχία για ένα νέο Κόσοβο και την Εναλλακτική Πρωτοβουλία.

Η “Αυτοδιάθεση” έχει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον Κούρτι και ο τρίτος, μέχρι στιγμής, σε ψήφους συνασπισμός προτείνει για την ίδια θέση τον τέως υπουργό Οικονομικών Αμπντουλάχ Χότι.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου κατήλθαν στις εκλογές διασπασμένοι, με τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι συνδυασμό “Σερβική Λίστα”, να παίρνει, εκτός απροόπτου, και τις δέκα έδρες στη βουλή που δικαιούνται, βάσει του Συντάγματος, οι Σέρβοι.

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 × one =