Προπαγάνδα και πέρα βρέχει

Γράφει ο Πάνος Κολοκοτρώνης

Πανηγυρίζουμε ή είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι; Θα βγούμε στις αγορές ή όχι; Θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους ή απλώς το Eurogroup επαναδιατύπωσε εκ νέου τη δέσμευση για εξέταση του χρέους μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, όπως είχε διατυπώσει άλλωστε και στο προηγούμενο μνημόνιο; Μήπως τελειώνει η αυστηρή επιτροπεία και οι κακοί δημοσιογράφοι ή ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να αναγνωρίσουν τον άθλο της κυβέρνησης;

Οι απαντήσεις είναι μάλλον ξεκάθαρες, παρά το γεγονός ότι από τώρα μέχρι την επόμενη χρονιά πολλά μπορούν να αλλάξουν και όχι με την παρέμβαση της Ελλάδας, αλλά λόγω διεθνούς συγκυρίας. Τα υπόλοιπα αποτελούν πολιτικές δηλώσεις και άρα δεν ανταποκρίνονται κατ’ ανάγκη στην πραγματικότητα, αλλά σε μια άλλη επικοινωνιακή μάλλον πραγματικότητα.

Ισχυριζόμενος, για παράδειγμα ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Thomas Wieser, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές, δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψει κιόλας. Ο τίτλος του ρεπορτάζ, βεβαίως, εξυπηρετεί όπως πάντα κάτι περισσότερο από αυτό που λέει ο κ. Βίζερ: μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση τον αξιοποιεί για να ισχυροποιήσει τον πανηγυρισμό της για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σε τελευταία ανάλυση ο κ. Βίζερ είπε ότι δεν αποκλείεται οι επενδυτές να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα την άνοιξη του 2018, «υπό την προϋπόθεση του σωστού χειρισμού και μια καλής οικονομικής πολιτικής».

Μόνο που η Ελλάδα δεν ασκεί αυτή τη στιγμή οικονομική πολιτική, ενώ εάν και εφόσον βγει στις αγορές-υπό την προστασία των πιστωτών- θα πληρώσει «σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής»!

Την αλήθεια, βεβαίως, δεν την εντοπίζεις στις πολιτικές δηλώσεις, αλλά στις επισημάνσεις των τεχνοκρατών. Όχι ότι οι πολιτικοί δεν λένε αλήθειες, απλώς τις διανθίζουν με τσιτάτα, γνωρίζοντας ότι αυτά τα τσιτάτα θα προβληθούν και θα διαμορφώσουν την επιθυμητή γι’ αυτούς εικόνα.

Εάν για παράδειγμα η αποστροφή του λόγου του κ. Βίζερ περί «σωστού χειρισμού και μιας καλής οικονομικής πολιτικής», προβληθεί από φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, εξάγεται το συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση ασκεί οικονομική πολιτική», κάτι που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την αλήθεια τη βρίσκεις, πράγματι, σε δηλώσεις τεχνοκρατών, όπως του καθηγητή Οικονομικών Zsolt Darvas, συνεργάτη ερευνητή του Bruegel : «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα. Το αποτέλεσμά του ήταν αυτό που αναμενόταν. Ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα».

Σύμφωνοι, μπορεί κατά τον κ. Darvas του χρόνου την ίδια εποχή να εξεταστούν μέτρα για ελάφρυνση χρέους. Μέτρα όπως επιτόκια δανεισμού κ.λπ., εάν και εφόσον έχουν γίνει όλες οι απαιτητές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή μεγαλύτερες περικοπές μισθών, συντάξεων, απολύσεις κ.λπ. Όμως θα είναι επαρκή τα μέτρα αυτά για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας που βυθίζεται εξαιτίας αυτών των μέτρων σε πολύχρονη ύφεση; Προφανώς και όχι. Γι’ αυτό κατά τον κ. Darvas θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα.

Άλλωστε και μόνο η απόφαση του Eurogroup για πλεονάσματα όχι μικρότερα του 2% έως το 2060- πάλεψε πολύ ο κ. Σόιμπλε για τη διατύπωση αυτή, επειδή τα πλεονάσματα που καλούμαστε να έχουμε δεν θα είναι 2%, αλλά μεγαλύτερα- συνιστούν όπως πολύ απλά υπαγορεύει η λογική, τη συνέχιση της επιτροπείας έως το 2060!

Μπορεί όλοι μας να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας. Στον καναπέ, στο γραφείο, σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο. Δεν βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη γειτονιά μας, στον έξω κόσμο.

Για παράδειγμα, σήμερα Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα βρέχει. Μπορεί ορισμένοι πολιτικοί μας, ξένοι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης να ισχυρίζονται ότι ο ήλιος ξεπρόβαλε στην Αθήνα. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε, έστω και από τον καναπέ μας, ότι ακόμη βρέχει.

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού