Ξανθός: Ανθρωποκεντρικό, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα υγείας

Η καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού από ένα δημόσιο σύστημα υγείας ανθρωποκεντρικό, διαφανές, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο, που παρέχει αξιόπιστη φροντίδα, χωρίς δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, είναι το όραμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως την ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist.

Ο Α. Ξανθός τόνισε, πως χωρίς σοβαρές μεταρρυθμιστικές τομές, με κοινωνικό πρόσημο, δεν μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΣΥ και η ανταποκρισιμότητά του στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων.
«Και είναι πολύ σημαντικό, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ?θεσμούς? για τα θέματα του υπουργείου Υγείας, έχουν οδηγήσει σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ασυμμετρία υγειονομικών αναγκών και πόρων είναι δεδομένη, επισήμανε και είπε πως η λύση είναι ένα πολιτικό σχέδιο «με προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, με στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης και δημόσιας Υγείας, με σύγχρονη και διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος, με έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και λοιπών παροχών υγείας, με αξιολόγηση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών , με συνέργεια των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού και της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, έκανε λόγο για αδιέξοδο που απαιτεί αλλαγή μίγματος πολιτικής και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών, τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα, όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία, που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

3 × 3 =