Όλα κρίνονται για το 3ο μνημόνιο μετά τις γερμανικές εκλογές

Ειδικού συνεργάτη του CG

Η οργανωμένη αποσιώπηση στη Γερμανία του ελληνικού ζητήματος, τις τελευταίες εβδομάδες μετά την απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το Βερολίνο εφησυχάζει. Πολιτικοί παρατηρητές στη γερμανική πρωτεύουσα εξηγούν ότι η «εξαφάνιση» του ελληνικού ζητήματος από την προεκλογική επικαιρότητα στη Γερμανία και η υποκατάσταση της κακής εικόνας της προηγούμενης περιόδου από μάλλον αισιόδοξες αναφορές, θα πρέπει να αποδίδεται στην κοινή στάση τόσο των χριστιανοδημοκρατών/χριστιανοκοινωνιστών του CDU/CSU της κυρίας Μέρκελ, όσο και των σοσιαλδημοκρατών του SPD του κ. Σουλτς, ότι η Ελλάδα δεν θα ωφελούσε κανέναν να παραμείνει στην καρδιά της επικαιρότητας, όπως ήταν ως τώρα.

Πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στο Βερολίνο υπογραμμίζουν ότι παρά τη σιωπή για την Ελλάδα η Γερμανία προετοιμάζει προσεκτικά τις κινήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, για το διάστημα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Με στόχο το θέμα να αντιμετωπιστεί με μονιμότερο τρόπο, και ως αποτέλεσμα της εκτίμησης των αναλυτών της γερμανικής κυβέρνησης ότι η οικονομία, το προσφυγικό και η Άμυνα θα κυριαρχήσουν την επόμενη περίοδο μετά τις γερμανικές εκλογές και η υπόθεση της Ελλάδας καλό θα ήταν να μην παραταθεί περισσότερο. Μάλιστα, το ελληνικό ζήτημα αναφέρεται πλέον από τους Γερμανούς αναλυτές ως στοιχείο του σκηνικού, που προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση στην ευρωζώνη από τις πραγματικές διαστάσεις του, συντελώντας παράλληλα στη διαιώνιση της συζήτησης περί χρέους, ατζέντα που δεν επιθυμεί τα Βερολίνο.

Φυσικά τίποτα περισσότερο δεν είναι ως τώρα γνωστό στις σχετικά με το ποια σενάρια εξετάζει η Γερμανία για την ελληνική οικονομία! Ωστόσο, σημειώνεται ότι στο Βερολίνο θεωρείται εξαιρετικά απίθανη η ενεργοποίηση του σεναρίου χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο, μετά τις γερμανικές εκλογές, χωρίς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, που απαιτεί το Ταμείο και ήδη σκιαγράφησε το Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έτσι, όμως θα άνοιγε προεκλογικά  και η ατζέντα στη Γερμανία σχετικά με τη μεταχείριση του ελληνικού χρέους, κάτι δηλαδή που θα επιθυμούσε να αποφύγει το Βερολίνο, ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές παρέμβασης της γερμανικής δικαιοσύνης στην υπόθεση, οι οποίες αποδείχτηκε -ιδίως στην τελευταία φάση- ότι περιπλέκουν τους πολιτικούς χειρισμούς, αντί να τους διευκολύνουν.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι και πολύ αισιόδοξες για την Αθήνα και αναφέρουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει εγκαταλείψει το Βερολίνο το σενάριο Σόιμπλε για αυτόματη λήξη του 3ου μνημονίου, με πρόφαση την απουσία του ΔΝΤ. Σε αρκετούς, μάλιστα, στη Γερμανία, αυτό ακούγεται ως η προσφορότερη λύση για το ελληνικό ζήτημα, συνδυαζόμενη με νέο 4ο μνημόνιο και χρηματοδότηση μόνο από τον ESM  και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις προβλεπόμενες στο 3ο μνημόνιο χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα, η μείωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, προβάλλεται και ως η καλύτερη λύση, αφού στην περίπτωση αυτή το γερμανικό δικαστήριο θα εκαλείτο να εγκρίνει τη μείωση των προς διάθεση πιστώσεων, μέσω της υποκατάστασης του 3ου μνημονίου, με το 4ο -αλλά αυτή τη φορά αμιγώς ευρωπαϊκό.

Σε κάθε περίπτωση διασαφηνίστηκε ότι πρόκειται για σενάρια εξελίξεων, η τελική απόφαση για τα οποία δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν γίνουν οι εκλογές και δεν αναδειχθεί η επόμενη Βουλή, ώστε να αποσαφηνιστεί και ποιά θα είναι η νέα γερμανική κυβέρνηση: Μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» χριστιανοδημοκρατών/σοσιαλδημοκρατών, όπως η σημερινή, ή μια κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών/φιλελεύθερων;

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

2 × five =