Εκεχειρία από σήμερα στην ορεινή περιοχή των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας

Τερματίστηκαν σήμερα οι μάχες μεταξύ του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ και του πρώην παρακλαδιού της αλ Κάιντα στη Συρία, έπειτα από συμφωνία εκεχειρίας.

Η Χεζμπολάχ είχε ξεκινήσει την Παρασκευή μια επιχείρηση εναντίον μαχητών της Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα) στη μεθοριακή περιοχή Τζούρουντ Άαρσαλ, στον ανατολικό Λίβανο.

«Εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε όλο το μέτωπο της Τζούρουντ Άαρσαλ», μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al Manar.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ANI η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία διαπραγματεύτηκε ο διευθυντής της λιβανέζικης Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως την απομάκρυνση των τελευταίων τζιχαντιστών από την περιοχή.

«Οι μαχητές του αλ Νόσρα και οι οικογένειές τους θα πάνε στην Ιντλίμπ», μια επαρχία στη νοτιοδυτική Συρία μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, πρόσθεσε το ANI.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε κάνει λόγο για «σοβαρές» διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν με στόχο την απομάκρυνση των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι οι άνδρες του προχωρούν προς μιας «μεγάλη στρατιωτική νίκη».

Η Τζούρουντ Άαρσαλ είναι μια ορεινή περιοχή όπου είναι εγκατεστημένες σουνιτικές τζιχαντιστικές ομάδες που προέρχονται από τη Συρία. Στην ίδια περιοχή έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί Σύρων προσφύγων.

Η κατάσταση ασφαλείας στην Άαρσαλ είναι εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για τον Λίβανο.

Το 2014 τζιχαντιστές είχαν απαγάγει 30 στρατιώτες και αστυνομικούς έπειτα από συγκρούσεις στην περιοχή. Τέσσερις από τους ομήρους είχαν σκοτωθεί και ένας πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. Δέκα έξι απελευθερώθηκαν το 2015, ενώ εννέα εξακολουθούν να κρατούνται.

Ο στρατός του Λιβάνου δεν είχε ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του στην επιχείρηση αυτή της Χεζμπολάχ, όμως είχε επισημάνει ότι επιθυμεί να βομβαρδίσει θέσεις «τρομοκρατών» στην περιοχή και να βοηθήσει τους πρόσφυγες να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Στην ομιλία του ο Νασράλα διαβεβαίωσε ότι το κίνημά του σκοπεύει να παραδώσει τις περιοχές που ανακατέλαβε στον λιβανέζικο στρατό.

Μαχητές της Χεζμπολάχ δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι αναμένουν ότι η επόμενη φάση της μάχης θα επικεντρωθεί στο Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει περιοχές της Τζούρουντ Άαρσαλ, μεταξύ αυτών και δύο μεθοριακές. Σύμφωνα με έναν διοικητή του κινήματος σε αυτή τη ζώνη υπάρχουν «μερικές εκατοντάδες» μαχητές του ΙΚ.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

fourteen + 16 =