Δυσαρέσκεια Βερολίνου για τις αναφορές Μακρόν στην Αθήνα

(Ειδικού συνεργάτη)

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα επιμένουν τις τελευταίες ώρες ότι καταγράφεται αρκετά έντονος προβληματισμός από τη γενικότερη παρουσία και τις αναφορές Μακρόν στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χειρισμών στην ελληνική κρίση όσο και το τί δέον γενέσθαι με την Ελλάδα μετά τη συμβατική ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.

Συγκεκριμένα, γερμανικές δημοσιογραφικές πηγές που δεν διαψεύδονται από μεριάς του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, υπογραμμίζουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για τις γενικές αναφορές του Γάλλου προέδρου σχετικά με το πώς η Ε.Ε. χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της κρίσης αρχής γενομένης από το 2010, με αρκετά σαφή καταλογισμό των ευθυνών στη γερμανική πλευρά, διά στόματος Μακρόν. Μέρος της ενόχλησης που προέρχεται από την καγκελάριο Μέρκελ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οφείλεται στο ότι η γενική πολιτική χειρισμού της Ελλάδας αυτά τα χρόνια υπήρξε αποτέλεσμα συναπόφασης Βερολίνου και Παρισιού (παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν από την προεδρία Ολάντ το 2015), και ανεξαρτήτως της έκτοτε αλλαγής 3 Γάλλων προέδρων από την περίοδο του Νικολά Σαρκοζί, η πολιτική συνέχεια και οι δεσμεύσεις της γαλλικής προεδρίας, τήν δεσμεύουν διαχρονικά, όπως σχολιάστηκε από το περιβάλλον της καγκελαρίου.

Εξ ίσου, αναφέρεται ότι παρά την προσπάθεια να εξοβελιστεί το ελληνικό ζήτημα από τη γερμανική προεκλογική ατζέντα (προσπάθεια που υπήρξε επιτυχής μεν, με μεγάλη δυσκολία δε -και μόνον επειδή η περίπτωση Ερντογάν δεν άφησε περιθώρια για ενασχόληση με άλλη χώρα σε ό,τι αφορά τη γερμανική εξωτερική πολιτική), οι αναφορές Μακρόν στην Αθήνα επαναφέρουν το θέμα στην ευρωπαϊκή πολιτική επικαιρότητα, κάτι που το Βερολίνο απευχόταν, τουλάχιστον ως τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών. Μάλιστα, στο σημείο αυτό γινόταν από την καγκελαρία η πρόβλεψη ότι η πλευρά Σουλτς θεωρείται βέβαιον ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει το θέμα της Ελλάδας στην προεκλογική ατζέντα, αφού η στάση Μακρόν στην Αθήνα σαφώς προσομοιάζει με τη στάση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών απέναντι στην Ελλάδα.

(Ήδη, ο εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για ευρωπαϊκές υποθέσεις και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Άξελ Σέφερ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, που συμπίπτει με την επίσκεψη  Μακρόν στην Ελλάδα,  κάνει λόγο για μια «ευρωζώνη, που πρέπει να σταθεροποιηθεί ως σύνολο», καθώς και για την ανάγκη για «ευρωπαϊκές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει η κοινοτική μέθοδος πάλι ο κανόνας, κάτι που πάει χέρι-χέρι με μία ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών»).

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ελληνικό ζήτημα προ ημερών είχε προκαλέσει τριβές και μεταξύ Γιουνκέρ και Μοσκοβισί (είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες διαφωνούν και μάλιστα ανοιχτά για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα). Στο Βερολίνο υπογραμμίζουν ότι οι έκδηλες και μεγάλες πολιτικές ομοιότητες μεταξύ των αναφορών Μακρόν στην Αθήνα και της κριτικής Μοσκοβισί για τα ελληνικά μνημόνια, δεν μπορεί να είναι τυχαίες και επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ανοιχτή συνεννόηση μεταξύ των Γάλλου προέδρου και του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών, με αντικείμενο τη διεκδίκηση από τη Γαλλία και στο πρόσωπο Μοσκοβισί της θέσης του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα υποκαταστήσει -εφ’ όσον συμφωνηθεί- το eurogroup.

Ταυτόχρονα, πάντα υπό τον όρο ότι η ευρωζώνη θα κινηθεί προς την θεσμοθέτηση θέσης  ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών (εξέλιξη που θεωρείται πλέον αναπόφευκτη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες), το Βερολίνο μετράει τις συνέπειες από την υποβάθμιση (εκτός από του eurogroup) του ρόλου του ESM.

Στη γερμανική πρωτεύουσα -αναφέρουν οι ίδιες πηγές- υπάρχει προβληματισμός για τις θέσεις του προέδρου Μακρόν, όπως επιβεβαιώθηκαν και από την επίσκεψή του στην Αθήνα, αφού τυχόν παραμερισμός του eurogroup και του ESM  από τις διαδικασίες λήψης των οικονομικών αποφάσεων στην ευρωζώνη, θα δυσκόλευε πολύ την πάγια προσπάθεια του Βερολίνου να είναι εκείνο που επικαθορίζει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Αν τυχόν εφαρμοστεί το πλαίσιο ιδεών Μακρόν για την ευρωζώνη, σχολίαζε Γερμανός δημοσιογράφος, ο μεγάλος χαμένος θα ήταν η Γερμανία αφού η αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών-μελών θα ήταν πια αναπόφευκτη και μόνον υπόθεση χρόνου. Μήπως, όμως, αυτός είναι τελικά και ο τελικός στόχος του Μακρόν, αναρωτιόταν ό ίδιος δημοσιογράφος.

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

two × 3 =