Σρι Λάνκα: Φρένο στις παράνομες υιοθεσίες από τη Δύση

Γράφει η Karen McVeigh, The Guardian

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνα για απάτη με υιοθεσίες, ύστερα από τους ισχυρισμούς ότι χιλιάδες μωρά πουλήθηκαν σε αλλοδαπούς τη δεκαετία του 1980.

Ο Rajitha Senaratne, υπουργός Υγείας της Σρι Λάνκα, είπε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει βάση δεδομένων DNA ώστε να διευκολύνει υιοθετημένα παιδιά του εξωτερικού να αναζητήσουν τους βιολογικούς τους γονείς και άλλους συγγενείς, αλλά και το αντίστροφο.

Σε συνέντευξή του για ένα τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ που προβάλλεται σήμερα Τετάρτη στην Ολλανδία, ο Senaratne αναγνώρισε ότι υπήρξαν παράνομες «φάρμες μωρών» στη Σρι Λάνκα τη δεκαετία του 1980. Τα παιδιά είτε αγοράζονταν, είτε κλέβονταν προτού πουληθούν σε δυτικούς για υιοθεσία, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του προγράμματος. «Υπήρχαν πολλές ‘φάρμες μωρών’ τότε», δήλωσε ο Senaratne. «Συλλέγονταν μωρά εκεί και τα πουλούσαν σε αλλοδαπούς για υιοθεσία».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας της χώρας, η ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων οδήγησε την κυβέρνηση της Σρι Λανκα στην απόφαση να αναστείλει το πρόγραμμα Διεθνών Υιοθεσιών. Οι κανόνες τροποποιήθηκαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση υπόθεσης που αφορούσε στην αποκάλυψη, μετά από έφοδο της αστυνομίας το 1987, ότι 20 νεογέννητα μωρά και 22 γυναίκες κρατούνταν σε συνθήκες φυλάκισης. Ακολούθως, ο αριθμός των υιοθεσιών από αλλοδαπούς μειώθηκε.

Οι δημιουργοί του Zembla, του ολλανδικού τηλεοπτικού προγράμματος, ισχυρίζονται ότι τα αρχεία για τις υιοθεσίες παιδιών από τη Σρι Λανκα στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, έχουν «ευρέως παραποιηθεί».

Σειρά συνεντεύξεων με γιατρούς, μεσίτες και όσους συμμετείχαν ενεργά σε συστήματα υιοθεσιών στη Σρι Λάνκα, σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα για τα κυκλώματα που εμπλέκονται στην απαγωγή νεογέννητων από νοσοκομεία. Τα απαχθέντα μωρά προτού πουληθούν δίνονταν σε «διορισμένες μητέρες», που προσποιούνταν ότι ήταν οι βιολογικές μητέρες τους.

Περισσότερα από 11.000 μωρά υιοθετήθηκαν με αυτό τον τρόπο από δυτικές χώρες κατά τη δεκαετία του 1980, τόνισαν οι υπεύθυνοι του ολλανδικού τηλεοπτικού προγράμματος. Από αυτά περίπου 4.000 κατέληξαν στην Ολλανδία, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν προς Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Γερμανία.

Σύμφωνα με το ντοκυμανταίρ, μία μητέρα δήλωσε ότι μετά τον τοκετό ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του νοσοκομείου της Matugama, ότι το μωρό της πέθανε αμέσως μετά τη γέννα, την ώρα που μέλος της οικογένειάς της είδε τον γιατρό να μεταφέρει το βρέφος ζωντανό εκτός νοσοκομείου.

Μία άλλη δήλωσε στο πρόγραμμα ότι πληρώθηκε από «κάποιους που συνδέονται με το νοσοκομείο» να παραστήσει τη βιολογική μητέρα του παιδιού. Όπως δήλωσε «μου ζήτησαν να κάνω τη μητέρα, δίνοντάς μου 2.000 ρουπίες».

Αυτό που επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του ολλανδικού προγράμματος είναι ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δρούσαν ως μεσάζοντες για πρακτορεία υιοθεσιών της Δύσης. Μάλιστα ένας μεσίτης ισχυρίστηκε ότι πολλές γυναίκες κυοφορούσαν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για υιοθεσία.

Στην ερώτηση ότι υπάρχουν ισχυρισμοί περί πλαστών πιστοποιητικών υιοθεσίας, ο Seanaratne απάντησε : «Η κυβέρνηση θα τα λάβει όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πρακτορείο, όπου γονείς και παιδιά θα μπορούν να κάνουν τεστ DNA. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν η μητέρα είναι η βιολογική τους ή όχι. Θα προχωρήσω στη σχετική πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε δε: «Όλα αυτά έγιναν με παράνομο τρόπο, σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των οικογενειών και πρέπει να το δούμε».

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 × 2 =