Τραμπ για Β. Κορέα: Δεν επιλέγουμε τη βία αλλά αν το κάνουμε θα είναι καταστροφικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τρίτη τη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση αναλάβει η χώρα του θα είναι «καταστροφική» για την Πιονγκγιάνγκ, αν και πρόσθεσε ότι η χρήση βίας δεν είναι η πρώτη επιλογή της Ουάσινγκτον.

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για τη δεύτερη επιλογή, δεν είναι όμως η προτιμητέα επιλογή», επεσήμανε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στη στρατιωτική δράση.

«Όμως αν επιλέξουμε αυτή την επιλογή, θα είναι καταστροφική, μπορώ να σας το πω αυτό, καταστροφική για τη Βόρεια Κορέα. Αυτή είναι η στρατιωτική επιλογή. Αν πρέπει να την επιλέξουμε, θα το κάνουμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρά την αυξανόμενη ένταση σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη στρατιωτική στάση της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ επεσήμανε ότι «αν και η πολιτική ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη αυτή την περίοδο, δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη στάση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας και τις παρακολουθούμε πολύ στενά».

Ωστόσο ο Ντάνφονρντ υπογράμμισε ότι «η Βόρεια Κορέα σίγουρα αποτελεί μεγάλη απειλή».

Το Παρίσι αποδοκιμάζει τη μέθοδο Τραμπ στη διαχείριση της κρίσης

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι λεκτικοί διαξιφισμοί του Ντόναλντ Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα πιθανόν δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της πυρηνικής κρίσης και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επικεντρώσει την προσοχή του στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι επιθετικές δηλώσεις του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει φόβους ότι πιθανή λάθος κίνηση θα οδηγήσει στην ανάληψη δράσης με ανυπολόγιστες συνέπειες και κυρίως δεδομένου ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου.

“Η μέθοδος του Τραμπ πιθανόν δεν είναι η καλύτερη αλλά την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να συγχέουμε τις ευθύνες. Η χώρα που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά είναι η Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος Τραμπ αντιδρά δυναμικά σε αυτό, αλλά χωρίς αμφιβολία υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντίδρασης με την αύξηση της πίεσης και τις κυρώσεις”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιόνγκ Χο κατηγόρησε την Δευτέρα τον Τραμπ ότι κήρυξε πόλεμο στη χώρα του και απείλησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα καταρρίπτει τα αμερικανικά μαχητικά που θα πετούν κοντά στην κορεατική χερσόνησο μετά την πτήση που πραγματοποίησαν σε κοντινή απόσταση το περασμένο Σάββατο.

Ο Βορειοκορεάτης υπουργός απαντούσε σε σχόλια του Τραμπ στο Twitter ότι ο Κιμ και ο Ρι “δεν θα΄ναι για πολύ ακόμα εδώ” αν πραγματοποιήσουν τις απειλές τους εναντίον των ΗΠΑ.

Κίνα: Η στρατιωτική δράση δεν είναι επιλογή για την επίλυση της κρίσης

Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως το θέμα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και πως τα στρατιωτικά μέσα δεν είναι επιλογή, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή των ΗΠΑ θα είναι «καταστροφική».

Οι φιλοπόλεμες δηλώσεις του Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει φόβους ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε δράση με ανυπολόγιστες συνέπειες, ιδιαίτερα αφότου η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, επανέλαβε, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, πως η Κίνα έχει μέχρι τώρα υποστηρίξει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την προστασία του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

«Την ίδια στιγμή είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο και υποστηρίζουμε μια ειρηνική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος μέσω διαλόγου και διαβούλευσης», είπε ο Λου.

«Πάντοτε πιστεύαμε πως τα στρατιωτικά μέσα δεν πρέπει να είναι επιλογή για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο. Επειδή τα όπλα δεν μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές και μπορούν μόνο να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Καμία πλευρά δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό», είπε.

«Ελπίζουμε όλα τα μέρη να μπορούν να αποφύγουν λόγια και πράξεις που εντείνουν το πρόβλημα και μπορεί να προκαλέσουν τη συνέχιση της κλιμάκωσης της κατάστασης.»

Το θέμα της Βόρειας Κορέας θα είναι ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Κίνα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ η Κίνα έχει οργιστεί με τις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και έχει εγκρίνει τις όλο και πιο σκληρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ, έχει πει επίσης πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο Τραμπ είπε επίσης πως η στρατιωτική δράση δεν είναι η επιλογή που προτιμά η Ουάσινγκτον προκειμένου να αντιμετωπίσει το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Παρά την αυξημένη ένταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρατήρησαν οποιαδήποτε αλλαγή στη στρατιωτική θέση της Βόρειας Κορέας που να αντανακλά αυξημένη απειλή, δήλωσε την Τρίτη ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του κοινού επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Τραμπ ότι κήρυξε τον πόλεμο στον Βορρά και απείλησε πως η Πιονγκγιάνγκ θα καταρρίψει οποιαδήποτε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πετάξουν κοντά στην κορεατική χερσόνησο, μετά την υπερπτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά σε αυτήν το Σάββατο.

Ο Ρι αντιδρούσε σε σχόλια του Τραμπ στο τουίτερ πως ο Κιμ και ο Ρι « δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμα», αν πραγματοποιήσουν τις απειλές τους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

5 + two =