Πλέτνερ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης

Στην Ελλάδα “επιτεύχθηκαν πολλά, μετά από πάρα πολύ μεγάλες θυσίες των πολιτών. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι ανοδικοί”, δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Γενς Πλέτνερ, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα, με αφορμή την δεξίωση για την 27η επέτειο της επανένωσης της χώρας του.

Ο Γερμανός διπλωμάτης διαβεβαιώνει επίσης ότι “θα υπάρξει σταθερότητα και συνέχεια στην γερμανική πολιτική για την Ελλάδα”, ανεξάρτητα από την συμμετοχή του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας στην επόμενη κυβέρνηση και εκφράζει “ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για την υποστήριξη της επανένωσης της Γερμανίας”.

Οι δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν ως εξής:

Για την επανένωση της Γερμανίας ο κ.Πλέτνερ είπε: “H μέρα της γερμανικής ενοποίησης είναι για μας μια μέρα ευγνωμοσύνης. Ευγνωμοσύνη για τον ειρηνικό τρόπο με το οποίο οι πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν την ελευθερία τους αλλά και ευγνωμοσύνη για τους εταίρους και φίλους μας οι οποίοι υποστήριξαν την επανένωση. Και επειδή είμαστε στην Αθήνα θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλαδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες οι οποίες υποστήριξαν την γερμανική ενοποίηση.

Για το ενδεχόμενο της συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) στην επόμενη κυβέρνηση και τις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει για την Ελλάδα: “Φαίνεται πως στην Γερμανία θα υπάρξει ένας άλλος συνασπισμός και όχι ο μεγάλος συνασπισμός (ενν. μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών). Φαίνεται όμως επίσης πως η κ. Μέρκελ θα είναι η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας. Γι αυτό και πιστεύω ότι ως προς την Ελλάδα θα υπάρξει σε μεγάλο βαθμό σταθερότητα και συνέχεια”.

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας: “Ομως πιο σημαντικό από αυτό μου φαίνεται ότι το μέλλον της Ελλάδας, η επιτυχία, η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας αποφασίζεται, κατά την πεποίθηση μου, λιγότερο στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο και περισσότερο εδώ στην Ελλάδα. Αποφασίζεται εδώ δια της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Γι αυτό πρέπει να κοιτάζει κανείς λιγότερο προς το Βερολίνο για τις όποιες πολιτικές αλλαγές εκεί και να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον. Επιτεύχθηκαν τόσο πολλά, το ξέρω μετά από πάρα πολύ μεγάλες θυσίες των πολιτών. Εχουν επιτευχθεί όμως ήδη πολλά. Η εντύπωσή μου μετά από μερικούς μήνες στην Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η εντύπωσή μου είναι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα χρόνια αλλά οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι ανοδικοί. Το σημαντικότερο κατά την άποψή μου είναι να μην χαθεί η ευκαιρία αυτών των πρώτων επιτυχιών και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε οι θυσίες, οι οποίες ήταν τεράστιες, να άξιζαν”.

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για τις εκλογές ότι: “η Γερμανία πήρε το μάθημά της” επειδή είχε καλέσει τους Τούρκους να καταψηφίσουν ορισμένα κόμματα, ο Γερμανός πρέσβης είπε: ” Δεν νομίζω ότι υπήρξε επιρροή από το εξωτερικό στις γερμανικές εκλογές. Οι Γερμανοί πολίτες αποφάσισαν με γνώμονα εσωτερικές προτεραιότητες και γι΄ αυτό πιστεύω ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζει κανείς με ψυχραιμία.

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού