Κομισιόν: Ανακοίνωσε σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ έτσι ώστε τα προϊόντα στις συναλλαγές από επιχείρηση προς επιχείρηση να τιμολογούνται στη χώρα προέλευσης με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού και αργότερα να μεταβιβάζονται οι εισπράξεις από το κράτος προέλευσης στο κράτος προορισμού με ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε..

Παρουσιάζοντας την συνολική πρόταση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι το τρέχον σύστημα, λόγω των διαφωνιών που είχαν στο παρελθόν ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξε να είναι «οικονομικό» αλλά και «ηθικό φιάσκο». Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην απάτη τύπου «καρουζέλ» με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην Ε.Ε., και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο, ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: την αντιμετώπιση της απάτης, την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του ΦΠΑ για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους, τη μεγαλύτερη συνοχή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η εν λόγω νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί τώρα στο Συμβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το 2018 μια λεπτομερή νομική πρόταση για την τροποποίηση της «οδηγίας για τον ΦΠΑ», προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού