Στο ΣτΕ τα ιδιωτικά κανάλια για τις άδειες | Οργή Βούτση κατά καναλαρχών – Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ

Την οργή του κατά των προσφυγών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας εναντίον του ΕΣΡ εξέφρασε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αγανακτισμένος για την τακτική που όπως είπε ακολουθούν οι καναλάρχες, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός αδειοδότησης ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Όπως είπε ο Ν. Βούτσης, είναι απαράδεκτο, από τη στιγμή που υπάρχει ένα ΕΣΡ με καθόλα νόμιμη σύνθεση, να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η λειτουργία των καναλιών ως έχει, είναι ένα χρόνια πρόβλημα, και τόνισε με νόημα ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν ανανεωθεί οι άδειες εκπομπής των καναλιών που εκπέμπουν πανελλαδικά.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί το κοινοβούλιο και το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες, το νομοσχέδιο για τη νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα στις 12:00 –έως μεσάνυχτα, και την Τρίτη 09:00-13:00.

Στο ΣτΕ τα κανάλια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαν αιτήσεις που στρέφονται κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και της τιμής εκκίνησής τους, που καθορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μια.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Σκάι και Star Channel και ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εξής δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: 1) η υπ΄ αρθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και 2) η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Όλοι οι προσφεύγοντες αναφέρουν, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Ακόμη αναφέρουν, ότι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης των αδειών παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την ΕΣΔΑ.

Υπ. ΨΗΠΤΕ: Να πάρει θέση η ΝΔ

Να πάρει θέση η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της νέας προσφυγής των ΕΙΤΗΣΕΕ-ΣΚΑΪ-STAR στο ΣτΕ κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, ζητά με non paper του το υπουργείο ΨΗΠΤΕ.

Όπως επισημαίνει, “η απόφαση του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης, κατά της οποίας προσέφυγαν οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών, είναι ομόφωνη. Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία, αντικατοπτρίζοντας όλο το πολιτικό φάσμα. Η Ανεξάρτητη Αρχή και το ΣτΕ έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

Ο νόμος 4339/2015 και η ΝΔ: Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ξιφουλκεί ξανά κατά του νόμου, έχει ψηφίσει τα 8 από τα 15 άρθρα περί αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών

Οι καναλάρχες μπορούν να προσφεύγουν όπου και όπως επιλέγουν. Κυβέρνηση και κοινωνία έχουν εμπιστοσύνη ότι το ΕΣΡ θα ολοκληρώσει την αδειοδότηση και, μετά από 30 χρόνια, το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Η ΝΔ θα πάρει θέση; Είναι με την κοινωνία ή με τους καναλάρχες που επιδιώκουν, για μια ακόμη φορά, να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ;”.

Παππάς: Να πάρουν θέση τα κόμματα για τις προσφυγές

Να πάρουν θέση για την προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 τα κόμματα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο ΣΚΑΪ, το ΣΤΑΡ και η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πάλι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που είναι 7 και την τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ.
Η προσφυγή ήταν προβλέψιμη είπε ο κ. Παππάς, γιατί οι καναλάρχες επιδιώκουν να μην υπάρχει τίμημα ή να είναι ελάχιστο.

«Το θέμα είναι τι κάνουν τα κόμματα. Πρέπει να τοποθετηθούν, εάν θέλουν να στηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους» σημείωσε και είπε ότι τα 35 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια δεν είναι μεγάλο ποσό.

Ως παράδειγμα μάλιστα, έφερε τηλεοπτικό σταθμό, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος του δημοσίου με επιχείρημα ότι είχε 32 εκατ. απώλειες από ένα μόνο προϊόν και για μια μόνο σεζόν.

Ο κ. Παππάς είπε ότι το ΕΣΡ έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών.

Για το ψηφιακό ραδιόφωνο είπε ότι η μετάβαση θα γίνει σύντομα και σημείωσε ότι το τοπίο σήμερα στο ραδιόφωνο, είναι πιο άναρχο από ότι στο τηλεοπτικό.

Για την ΕΡΤ, είπε ότι έκλεισε ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Μέλημά μας ήταν να ξανανοίξει η ΕΡΤ και να μην χάσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι είπε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας ότι τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος που είναι η ανάπτυξη και το ξεκαθάρισμα με τους παλιούς λογαριασμούς.

Πυρά Ν.Δ. κατά Παππά

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για την προσφυγή των καναλαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

“Η προσφυγή ήταν προβλέψιμη, γιατί οι καναλάρχες επιδιώκουν να μην υπάρχει τίμημα ή να είναι ελάχιστο. Το θέμα είναι τι κάνουν τα κόμματα. Πρέπει να τοποθετηθούν, εάν θέλουν να στηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους”, ανέφερε ο κ. Παππάς (ραδιόφωνο 24/7) με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, να τονίζει πως η οδός Πειραιώς έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση, που περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος.

“Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή. Οι αποφάσεις του και τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων είναι σεβαστά όπως σεβαστά είναι και τα δικαιώματα άμυνας όλων. Αντί να κάνει υποδείξεις ο αποτυχημένος υπουργός καναλάρχης, πρέπει να απολογηθεί για τον αντισυνταγματικό του νόμου που κατέπεσε. Για την οικτρή του αποτυχία δεν βλέπουμε να απολογείται. Αντίθετα η ρητορική του είναι επιθετική προς τους άλλους. Για την κυβέρνηση φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ η ίδια η κυβέρνηση”, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη «βασιλικότερο του βασιλέως» για τις τηλεοπτικές άδειες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες:

Η προσφυγή των καναλαρχών εναντίον της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύει τον εθισμό τους στο τζάμπα και την ασυδοσία.

Η στάση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών δεν μας εκπλήσσει.

Ούτε βεβαίως και η στάση της ΝΔ, η οποία φανερώνει πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως “βασιλικότερο του βασιλέως”. Γι’ αυτό και οι παλινωδίες της είναι συνεχείς: Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νόμο και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση με τον νόμο αυτό με επιστολή του προς το ΕΣΡ τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο ψήφισε στη Βουλή υπέρ 8 άρθρων του. Σήμερα, ο Β. Κικίλιας “ξέχασε” πως το ΕΣΡ έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού κι έκανε λόγο πάλι για αντισυνταγματικό νόμο…

Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ; Επιθυμεί ή όχι την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών; Πρέπει να γίνει ή όχι διαγωνιστική διαδικασία; Τι πιστεύει ως προς το τίμημα των δημόσιων συχνοτήτων; Θα πρέπει να δοθεί δωρεάν ή οφείλουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν προκειμένου να τις χρησιμοποιούν; Ποια είναι η θέση της ΝΔ για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα τηλεοπτικά κανάλια; Αναμένουμε από τον Κυρ. Μητσοτάκη τις σχετικές απαντήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού