Καταλονία | Διαλύστε Βουλή και προκηρύξτε εκλογές λέει η Μαδρίτη – Την Τρίτη η ομιλία Πουτζντεμόν στο Κοινοβούλιο – Πρόθυμη να μεσολαβήσει η ουδέτερη Ελβετία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέβαλε για την Τρίτη την ομιλία του ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου. Κοινοβουλευτικά στελέχη των καταλανών αυτονομιστών συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για τον χρόνο της παρέμβασης του καταλανού ηγέτη.

Δεν είναι σαφές εάν η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου θα συνέλθει τελικά τη Δευτέρα για να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος επέμεινε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα αψηφήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που απαγορεύει τη σύγκληση του σώματος.

Βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής και στην ισπανική κεντρική κυβέρνηση, ο Ραούλ Ρομέβα δήλωσε στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει μια απόφαση για την ανεξαρτησία.

Χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τη διεξαγωγή, την 1η Οκτωβρίου, ενός απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση.

“Προκηρύξτε εκλογές”

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους καταλανούς αυτονομιστές να διαλύσουν το κοινοβούλιό τους και να προκηρύξουν εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

“Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε την πληγή περνώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας (…) μέσω περιφερειακών εκλογών”, δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ελβετική παρέμβαση

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Ρομέβα στο BBC απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τη Δευτέρα. Είπε πως η κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά, όχι δικαστικά, μέσα.

Η ουδέτερη Ελβετία είναι έτοιμη να παράσχει μια πλατφόρμα για διάλογο ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την Καταλονία εν μέσω μιας διένεξης για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Το RTS επικαλέσθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία οι ελβετικές αρχές βρίσκονται σε επαφή και με τα δύο μέρη και εξετάζουν όλα τα αιτήματα για μεσολάβηση. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία.

Η Μαδρίτη στέλνει στρατό και αναστέλλει τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου

“Λάδι στη φωτιά” ρίχνει η κυβέρνηση της Μαδρίτης με την απόφασή της να αποστείλει στην Καταλονία είκοσι μεταγωγικά οχήματα της 41ης μονάδας υλικοτεχνικής υποστήριξης με στρατιώτες προκειμένου να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Εθνοφυλακής και της αστυνομίας, που βρίσκονται εκεί.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Νέες απειλές Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε σήμερα τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία “για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά”.

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και “μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά”, δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόν έχει χαρακτηρίσει τόσο την εθνοφυλακή, όσο και την αστυνομία, κατοχικές δυνάμεις, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τα καταλανικά εδάφη.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως απάντηση στην απομάκρυνση 150 μελών της Εθνοφυλακής που διέμεναν σε ξενοδοχείο της παραλιακής πόλης Καλέγια, ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν κάτοικοι, ενάντια στη χρήση αστυνομικής βίας την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Ο δήμαρχος της πόλης μάλιστα, ανέφερε ενώπιον 500 διαδηλωτών ότι δεν θέλουμε τα ξενοδοχεία μας να μετατραπούν σε στρατώνες.

Έκκληση Ταγιάνι για ενότητα και διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό

Έκκληση για «ενότητα και διάλογο» και «με αμοιβαίο σεβασμό», απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης που έγινε στην ολομέλεια του Στρασβούργου για την Καταλονία.

«Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημοκρατία ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, είναι να δουλεύουμε μαζί, αρμονικά και ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Ταγιάνι, συνοψίζοντας τις απόψεις που παρουσίασε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στη συζήτηση για την Καταλονία.

«Κανείς δεν παίρνει ελαφρά τα γεγονότα της Κυριακής. Ωστόσο οι μονομερείς αποφάσεις, περιλαμβανομένων των διακηρύξεων ανεξαρτησίας από ένα κυρίαρχο κράτος είναι αντίθετα προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οδηγούν στην πρόκληση επικίνδυνων διχασμών» προσέθεσε. Από αυτό εδώ το κοινοβούλιο, είπε καταλήγοντας, «απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία και εις βάθος συζήτηση που θα ενθαρρύνει τον διάλογο στην Ισπανία, με παράλληλο σεβασμό στο συνταγματικό πλαίσιο, περιλαμβανομένου του Καθεστώτος Αυτονομίας της Καταλονίας και ο οποίος θα επαναφέρει την πολιτική στους θεσμούς».

Ο κ. Ταγιάνι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών, όπως είπε, για την καθαρή θέση που εξέφρασε στο Κοινοβούλιο.

Πάνω από έξι στους δέκα Ισπανούς στηρίζουν το μήνυμα του βασιλιά Φιλίππου

Πάνω από έξι στους δέκα Ισπανούς συμμερίζονται την άποψη που εξέφρασε στο διάγγελμά του ο βασιλιάς Φίλιππος, σχετικά με την «απαράδεκτη απιστία» που επιδεικνύουν απέναντι στους θεσμούς οι Καταλανοί κυβερνώντες, προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας La Razon.

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία NC Report, με δείγμα 500 ενηλίκους απ’όλην την Ισπανία, το 66,2% δηλώνει πως του φάνηκε «καλό», ή «πολύ καλό» το μήνυμα που διατράνωσε στο διάγγελμά του ο Ισπανός μονάρχης την περασμένη Τρίτη.

Ακόμη περισσότεροι, το 70,2% κρίνουν πως το μήνυμα του Φιλίππου ήταν «επίκαιρο» και κατάλληλο για την συγκεκριμένη στιγμή, δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Παράλληλα, η πλειονότητα των όσων απάντησαν στην έρευνα, το 67,2%, δηλώνει πως στηρίζει την έκκληση του Φιλίππου στις αρχές της χώρας να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στην Καταλονία.

 

 

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού