Κουντουρά: Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού ήταν το πρώτο που επισήμανε ο Τραμπ στον Τσίπρα

Velonastongiaka

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της και τον ρόλο της διεθνώς»: αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

‘Αλλωστε, «η πολύ καλή προετοιμασία που έχει γίνει με στοχευμένες ενέργειες οδήγησε σε πολύ μεγάλη αύξηση των αφίξεων για το 2017 και σε ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού ήταν το πρώτο που επισήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό». Αυτά τονίζει επίσης στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο η υπουργός. Με αφορμή δε, την επίσκεψή της στη Θεσσαλία, αναφέρεται στα αναρίθμητα τοπικά πλεονεκτήματα και πώς αυτά θα αξιοποιηθούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στον Αποστόλη Ζώη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Μπορείτε να μας κάνετε μια αποτίμηση της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας;

Απ.: Η εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε από το 2015 με στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο έχει αποδώσει. Επιμηκύναμε την τουριστική περίοδο, ανοίξαμε νέες ξένες αγορές και προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς και τις θεματικές μορφές τουρισμού, και δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει διαδοχικές επιδόσεις-ρεκόρ την τελευταία τριετία. To 2017 είναι μία θεαματική χρονιά με αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Οι διεθνείς αφίξεις μέχρι στιγμής είναι αυξημένες 9%, και εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας. Με τις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας με τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού εξασφαλίσαμε αύξηση της τουριστικής κίνησης και ενίσχυση της συνδεσιμότητας. Περισσότερες από 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και προγραμματίστηκαν συνολικά 1,2 εκατομμύρια επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα.

Ανάλογη της πορείας των αφίξεων είναι η αύξηση στα έσοδα, όπως επίσης στις διανυκτερεύσεις και τις πληρότητες που τη θερινή περίοδο κινήθηκαν σε επίπεδα πάνω από 90%. Σε συνέχεια επιτυχημένης επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου το 2016, όπου ο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών, οι αντίστοιχοι φετινοί μήνες έχουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Το ρεκόρ 16ετίας στο ισοζύγιο απασχόλησης, με περισσότερες από 265 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και η αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 6 εκατομμύρια συνολικά στην τριετία, έχει κινητοποιήσει σημαντικό εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις. Περισσότερες από 300 επενδυτικές προτάσεις σε νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων υποβλήθηκαν την τελευταία διετία στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μας ΕΥΠΑΤΕ και 251 φάκελοι τουριστικών επενδύσεων κατατέθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο.

Ερ.: Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη νέα χρονιά; Μπορείτε να κάνετε μια αναφορά;

Απ.: Tα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Οι προκρατήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για το 2018 και μέχρι στιγμής σημειώνουν διψήφια αύξηση. Οι ξένοι tour operators με τους οποίους διαπραγματευόμαστε και κλείνουμε συμφωνίες, ενισχύουν τα προγράμματά τους με επιπλέον τουριστικά πακέτα και πτήσεις για την Ελλάδα και εντάσσουν νέους ελληνικούς προορισμούς. Πολλές αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης έχουν ήδη ανακοινώσει την προσθήκη νέων δρομολογίων για τη θερινή περίοδο του 2018 και εγκαινιάζουν νέες πτήσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα συμμετέχουμε δυναμικά στην WorldTravelMarket του Λονδίνου, την μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση που λειτουργεί ως βαρόμετρο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας για την επόμενη χρονιά. Έχουμε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων και θα έχουμε πιο συγκεκριμένη εικόνα για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών.

Όπως έχει διαμορφωθεί η τάση μέχρι στιγμής και όπως προκύπτει από τις επαφές και συμφωνίες μας, η ζήτηση είναι ισχυρή για το 2018, και με στόχο μας να είναι διαρκώς αυξανόμενη όλα τα επόμενα χρόνια.

Ερ.: Ποιες δράσεις για το χειμερινό τουρισμό σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού;

Απ.: Για να πετύχουμε το στόχο για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, επιδιώξαμε την διεύρυνση της θερινής τουριστικής περιόδου και εργαστήκαμε για την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, ώστε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα όλο το χρόνο και επομένως και τους χειμερινούς μήνες. Έχουμε μία μοναδική ενδοχώρα, με περισσότερα από 3000 χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς, με σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα, υψηλού επιπέδου υποδομές φιλοξενίας, και ανεξάντλητες δυνατότητες για δραστηριότητες στη φύση.

Προωθούμε στοχευμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας και τις μοναδικές εμπειρίες που οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, μπορούν να απολαύσουν όλο το χρόνο στην Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα το χειμώνα. Λίγοι προορισμοί διεθνώς προσφέρουν αυτή την ξεχωριστή δυνατότητα που δίνει η Ελλάδα στον επισκέπτη να κάνει σκι στο βουνό και σε απόσταση μόλις 20 λεπτών να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, και εξετάζουμε τις προτεραιότητες και προτάσεις για την προώθηση και προβολή ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας να υποστηρίξει λόγω του φυσικού της πλούτου.

Έχουμε δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις και τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, των ορειβατικών καταφυγίων και των ιαματικών πηγών.

Μέσω του ΕΟΤ ως φορέα υλοποίησης της στρατηγικής μας στην παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού προχωρούμε δυναμικά με μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση, δυναμική παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις, με προβολή στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παραδοσιακά μέσα και με τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αριθμού ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators και ξένα ΜΜΕ.

Εκτός από την ηπειρωτική Ελλάδα, που μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα χειμερινού τουρισμού σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη, όπου με συμβολή του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας, παραμένουν ανοικτά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των τουριστών, με τουριστικά πακέτα και στοχευμένες δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Ερ.: Ποιοι είναι οι τουριστικοί τομείς αιχμής, στους οποίους θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα για τη Θεσσαλία;

Απ.: H Θεσσαλία έχει όλες τις προϋποθέσεις να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και να αποτελέσει πρότυπο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στις συνεχόμενες συναντήσεις μου αυτές τις ημέρες με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα Εμπορικά Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, συζητήσαμε εκτενώς τις προτεραιότητες και τα σχέδια για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης.

Η Θεσσαλία διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τα παγκόσμιας εμβέλειας θρησκευτικά της μνημεία, την πλούσια φύση της για εναλλακτικές δραστηριότητες, τον ήλιο και τη θάλασσά της.

Προωθούμε στοχευμένα και οργανωμένα στο εξωτερικό προγράμματα περιηγητικού και θρησκευτικού τουρισμού που περιλαμβάνουν τα Μετέωρα, που με την παγκόσμια ακτινοβολία τους βρίσκονται στην κορυφή της επισκεψιμότητας.

Προβάλλουμε τα χιονοδρομικά κέντρα Χανίων Πηλίου και Περτουλίου και τους ορεινούς παραδοσιακούς προορισμούς. Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και συζητήσαμε με τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση τουιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υπαίθρου στις λίμνες, όπως η Λίμνη Πλαστήρα, και τα ποτάμια της Θεσσαλίας, την ανάπτυξη των ορειβατικών διαδρομών και περιπατητικών μονοπατιών και δραστηριοτήτων όπως η αναρρίχηση, στα μυθικά βουνά του Ολύμπου από τη μεριά της Ελασσόνας, και του Πηλίου, στον Κίσσαβο και στην Πίνδο.

Συζητήσαμε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για να αναπτύξουμε δυναμικά τον τουρισμό υγείας και ευεξίας μέσα από την αξιοποίηση περισσότερων ιαματικών πηγών, όπως επίσης και τον αθλητικό και ποδηλατικό τουρισμό.

Στηρίζουμε τις αεροπορικές συνδέσεις με νέες αγορές του εξωτερικού στα αεροδρόμια Αγχιάλου και Σκιάθου, διότι η συνδεσιμότητα είναι το κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.

Η κρουαζιέρα στα λιμάνια του Βόλου και των νησιών, έχει μεγάλη δυναμική για τα επόμενα χρόνια, όπως και το yachting και ο καταδυτικός τουρισμός, όπου προωθούνται έργα για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Προωθούμε και προβάλλουμε δυναμικά τα μοναδικά νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος και τους παραθαλάσσιους προορισμούς της χερσαίας Μαγνησίας που διαθέτουν υπέροχες παραλίες και λιμανάκια. Επισκέφθηκα επίσης τα παράλια της Λάρισας, μία περιοχή που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητη και συζητήσαμε με τους τοπικούς φορείς για την τουριστική ανάπτυξή της.

Στις συνεχόμενες συναντήσεις μου με τα επιμελητήρια και όλους τους φορείς, συζητήσαμε διεξοδικά για την δυναμική ανάπτυξη προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού, τη δημιουργία πακέτων πολιτιστικού τουρισμού και ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών, σε αξιοθέατα όπως τα αρχαία θέατρα, οι νεολιθικοί οικισμοί, σπήλαια και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, τα σύγχρονα θεματικά μουσείων που συνδέονται με την ιστορία της κάθε περιοχής, για τον εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό στις πόλεις και τους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας.

Προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα, τη γαστρονομία και τον οινικό τουρισμό, και την προώθηση τοπικών προϊόντων που δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Μέσα από αυτές τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, στόχος είναι δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, της επιχειρηματικότητας και νέων έργων στον τουρισμό, αλλά και να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Ερ.: Μια δική σας εκτίμηση για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ …

Απ.: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της και το ρόλο της διεθνώς.

Όσον αφορά τον τουρισμό, η πολύ καλή προετοιμασία που έχει γίνει με στοχευμένες ενέργειες οδήγησε σε πολύ μεγάλη αύξηση των αφίξεων για το 2017 και σε ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού ήταν το πρώτο που επισήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

Έχουμε προσκαλέσει και πραγματοποιούμε συναντήσεις με κορυφαίους Αμερικανικούς Ομίλους, που διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες και εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές και τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Έχουμε θέσει τις βάσεις για την δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Με τις επίμονες διαπραγματεύσεις μας, εξασφαλίσαμε τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες για τη θερινή περίοδο, όταν στο παρελθόν ήταν μόνο μία καθώς και την έναρξη από το Μάρτιο του 2017 του νέου δρομολογίου της Emirates Ντουμπάι- Αθήνας- Νέας Υόρκης που συνδέει πλέον την Ελλάδα με τις ΗΠΑ καθημερινά και όλο το χρόνο.

Έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τους παράγοντες της αμερικανικής τουριστικής αγοράς και στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίσαμε τη διοργάνωση στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018 του ετησίου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων. Συνιστά τεράστια επιτυχία στην προώθηση και προβολή της χώρας μας, καθώς περισσότεροι από 500 Αμερικανοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί και γραφεία θα εξειδικευτούν στην πώληση του προορισμού Ελλάδα για το αμερικανικό ταξιδιωτικό κοινό.

Τα τρία τελευταία χρόνια πετύχαμε συνεχόμενα ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη χάρη στη νέα εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας. Η Ελλάδα σήμερα είναι στις πρώτες θέσεις των επιλογών των διεθνών ταξιδιωτών ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός και έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο τουρισμός στηρίζει την εθνική οικονομία και θεμελιώδη μεγέθη της όπως η απασχόληση και η κατανάλωση. Μέσα από τον τουρισμό, ενισχύονται το εμπόριο και οι εξαγωγές, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση και είναι η γέφυρα για νέα έργα στις μεταφορές, τις υποδομές, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες.

Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί προς την ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας μας.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και μας αφορά όλους.

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού