Έρευνα ΕΚΤ: Οι τράπεζες αντέχουν με χαμηλά επιτόκια για μια 10ετία

Τα κέρδη των τραπεζών θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια της ευρωζώνης για μια δεκαετία, αναφέρει μια έρευνα της ΕΚΤ, λίγες ημέρες αφότου οι φορείς χάραξης πολιτικής ανέβαλαν ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Ορισμένες τράπεζες έχουν δηλώσει ότι η διατήρηση της κερδοφορίας τους είναι αδύνατη ενώ τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, καθιστώντας άκαρπες τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι ασθενέστερες τράπεζες δεν θα μεταφέρουν φθηνό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

“Αν και η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο για αρκετό διάστημα έχει αρνητικές συνέπειες στην κερδοφορία των τραπεζών, τα σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα έρχονται μόνο μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο και τείνουν να αντισταθμίζονται από τις βελτιώσεις στις μακροοικονομικές συνθήκες που συνδέονται με τα χαμηλά επιτόκια”, αναφέρει η έρευνα.

Εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές παρέμεναν αμετάβλητες, η αρνητική επίδραση της τραπεζικής κερδοφορίας θα μπορούσε να είναι σημαντική σε πέντε χρόνια, αλλά η οικονομική ανάπτυξη εξαλείφει αυτή την επίδραση, αναφέρουν οι ερευνητές στο paper.

“Για τα πρώτα πέντε χρόνια η αλλαγή στο εκτιμώμενο ΑΕΠ αντισταθμίζει και με το παραπάνω την αρνητική επίδραση στην κερδοφορία που συνδέεται με τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα”, αναφέρουν οι ερευνητές για το πιο αισιόδοξο σενάριο.

“Θα χρειαστούν περί τα 10 χρόνια για να μειωθεί η κερδοφορία μιας μέσης τράπεζας κατά 25%”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού