Φαρμακευτικός σύλλογος: Οι πολίτες πληρώνουν απ' την τσέπη τους για εμβόλια γρίπης και ιλαράς

Προβλήματα στη προμήθεια εμβολίων, τόσο αυτών της ιλαράς, όσο και της γρίπης, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με συνέπεια οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Όσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς, σύμφωνα με ανακοίνωση των φαρμακοποιών, παρά το γεγονός ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται γιατί το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυση του κολλάει στην γραφειοκρατία. “Η γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ταλαιπωρώντας τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς. Είμαστε βέβαιοι ότι με την δημοσιοποίηση του θέματος, θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού