Για ενδεχόμενο "φούσκας" στις ΗΠΑ προειδοποιεί η JP Morgan

Τα ευάλωτα στην ανάπτυξη assets  όπως οι μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα εμπορεύματα, συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και να υπεραποδίδουν, κρατώντας άθικτο και ζωντανό το trade της ανάπτυξης, όπως σημειώνει σε νέο της report η JP Morgan. Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνονται και ενισχύονται τους τελευταίους δύο μήνες, όταν στους προηγούμενους 12 μήνες είχαμε ελάχιστες και αργές αναβαθμίσεις. Ωστόσο σήμερα, όπως τονίζει, είμαστε σε μια πλήρη και διεθνώς συγχρονισμένη ενίσχυση της αισιοδοξίας γύρω από την ανάπτυξη.

Η ταχύτητα αυτών των αναβαθμίσεων και του ράλι των assets, όπως τονίζει,  είναι τόσο συναρπαστική όσο και τρομακτική. Όσο ταχύτερα “τρέχουν” οι αγορές τόσο μεγαλύτερη είναι η ευφορία, αλλά τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούμε για την τελική εξέλιξη των πραγμάτων.

Έτσι, ενώ η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι το τρέχον ράλι έχει ακόμα περιθώρια να τρέξει, παράλληλα συμβουλεύει… ήσυχα τους πελάτες της να αρχίσουν να πωλούν.

Όπως λοιπόν σημειώνει, “παραμένουμε στο Growth Trade, καθώς πιστεύουμε ότι η σταθερή αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης και των τιμών των assets θα εξακολουθήσει να ωφελείται από θετικούς παράγοντες, ενώ η αρνητική επίπτωση από την οικονομική και χρηματοπιστωτική υπερθέρμανση είναι ακόμα πολύ αδύναμη ή όχι τόσο κοντά. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα του ράλι μας ωθεί να αρχίσουμε να κόβουμε αργά τις θέσεις μας, “γυρνώντας” σε ουδέτερη στάση προς τις μετοχές για το υπόλοιπο του έτους”.

Όπως εξηγεί, η οικονομική υπερθέρμανση σημαίνει ότι, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να δαπανούν περισσότερο, τελικά ωθούν τις τιμές της παραγωγής –  μισθούς,  πόρους – και το κόστος δανεισμού υψηλότερα, και αυτό “τρώει” τα κέρδη και τις μελλοντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, καθιστώντας την οικονομία ευάλωτη στην επιβράδυνση. Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής, αυτές οι αρνητικές δυνάμεις παραμένουν αρκετά αδύναμες.

Η χρηματοπιστωτική υπερθέρμανση, αντίθετα, είναι αρκετά προχωρημένη και θυμίζει το τέλος της δεκαετίας του ’90, όπως προειδοποιεί η JP Morgan, κι έτσι θα πρέπει παρακολουθείται πολύ πιο στενά για σημάδια φούσκας.

Όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα, η χώρα που θα πρέπει κανείς να επικεντρωθεί για σήματα κινδύνου από χρηματοοικονομικές φούσκες είναι οι ΗΠΑ, διότι η ανάπτυξή είναι πολύ πιο προχωρημένη από εκείνη σε άλλες μεγάλες χώρες και επειδή τα assets του δολαρίου αποτελούν το ήμισυ του συνόλου των επενδύσιμων assets στον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού