Εις μνήμην… | Τι είχε προβλέψει ο Κώστας Βεργόπουλος στη συνέντευξή του στο CG

Χθες έγινε γνωστό ότι πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Κώστας Βεργόπουλος, οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας.

Το CircoGreco είχε την τύχη πριν λίγο καιρό να δημοσιεύσει μία από τις τελευταίες δημόσιες αναφορές του στις εξελίξεις, σε συνέντευξή του που έκανε την τιμή να παραχωρήσει στην ιστοσελίδα μας.

Σ’΄εκείνα τα λόγια και τις εκτιμήσεις του ο Κώστας Βεργόπουλος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία και τις μεγάλες επιφυλάξεις του για τις εξελίξεις στην Ε.Ε., σε βάρος της οποίας άσκησε σκληρή κριτική.

Η Ε.Ε. οδηγείται «σε εσωτερικά ρήγματα με αύξουσες αποκλίσεις», είχε υπογραμμίσει και εξήγησε ότι είναι λάθος «…να φορτώνονται όλα τα βάρη προσαρμογής κάθε υπερχρεωμένης χώρας αποκλειστικά και μόνον στην ίδια, αφού έτσι το υφεσιακό κλίμα επιδεινώνεται για όλους τους εταίρους». Είχε ακόμη προβλέψει το τέλος της πολιτικής Σόιμπλε, ενώ οι γερμανικές εκλογές θα ακολουθούσαν λίγο αργότερα.

Επίσης, είχε αναφερθεί στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις υπό το βάρος της παρουσίας Τραμπ στην ηγεσία των Η.Π.Α., με την βαρυσήμαντη πρόβλεψη ότι δεν θα είναι η αμερικανο-ευρωπαϊκή διένεξη στην οικονομία στο επίκεντρο του παγκόσμιου σκηνικού και το βάρος θα πέσει στο διακύβευμα σχετικά με την κινεζική σφαίρα επιρροής στην Άπω Ανατολή, για την οποία ο Βεργόπουλος είχε υπογραμμίσει τον κίνδυνο ότι οποιαδήποτε αναμέτρηση με την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη στον πλανήτη.

Αναδημοσιεύουμε σήμερα στη μνήμη του μέρος εκείνης της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κώστας Βεργόπουλος στο CircoGreco: 

 

“…Ερωτ.: Διαβλέπετε ευρύτερη αναπροσαρμογή στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης;

– Η πολιτική Σόιμπλε φθάνει στο τέλος της και υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται αναπροσαρμογή και όχι μόνον επειδή σημειώνεται άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών και του Σουλτς, αλλά και πριν απο τις εκλογές του φθινοπώρου ενδέχεται να αρχίσει αυτή η αλλαγή.

Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα με τις πολιτικές λιτότητας, που σήμερα επιβάλλονται ως χρυσούς κανών σ’ όλους τους εταίρους. Ούτε είναι δυνατόν να φορτώνονται όλα τα βάρη προσαρμογής κάθε υπερχρεωμένης χώρας αποκλειστικά και μόνον στην ίδια, αφού έτσι το υφεσιακό κλίμα επιδεινώνεται για όλους τους εταίρους.

Ερωτ.: Οι αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις θα περνάνε πλέον κυρίως από την οικονομία; Αν ναι, να αναμένουμε σύγκρουση; 

-Δεν βλέπω σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης και ακόμη λιγότερο στην οικονομία, αλλά εάν υπάρχει ενδεχόμενη επιδείνωση στις διεθνείς σχέσεις, αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Άπω Ανατολή με επίκεντρο και διακύβευμα την κινεζική σφαίρα επιρροής. Μέτρα για τον περιορισμό της λαμβάνονται ήδη στις Η.Π.Α. και μάλιστα πριν από την άνοδο του Τραμπ, αλλά και στην Ευρώπη λαμβάνονται επίσης. Ωστόσο, η απομόνωση της Κίνας ενέχει κινδύνους, στο μέτρο που η Κίνα έχει ήδη συμμαχίες με δυνάμεις και χώρες όχι μόνον απο την Άπω Ανατολή, αλλά και από τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, την Αφρική, ακόμη και τη Λατινική Αμερική. Οποιαδήποτε αναμέτρηση μαζί της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη στον πλανήτη…”

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

nineteen − one =