Κάτοικοι Χαλκιδικής: Στο ΣτΕ κατά της Eldorado για τα τοξικά απόβλητα

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν 30 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της αδειοδότησης εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Χώρου Υγειονομικής ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακα στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα η προσφυγή αφορά τις δύο άδειες που έδωσε το Υπουργείο στις 13 Σεπτέμβρη για την Ολυμπιάδα: για την λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού και την άδεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα, που αφορούν το έργο της Ολυμπιάδας.

Με την άδεια αυτή επιτρέπεται στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να εναποθέτει τοξικά απόβλητα σε ένα ΧΥΤΕΑ μη ολοκληρωμένο και  κατασκευασμένο με όρους διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπει η ΑΕΠΟ. Σύμφωνα με την προσφυγή, η εταιρεία δεν έχει τοποθετήσει, ως όφειλε, αργιλικό φραγμό και προχώρησε μόνη της σε τροποποίηση των όρων κατά παράβαση της αρχικής της αδειοδότησης με αποτέλεσμα να τίθενται ζητήματα μεγάλης επικινδυνότητας.
Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αναφέρει σχετικά με την ανακοίνωση της Eldorado ότι θέτει το έργο των Σκουριών σε καθεστώς συντήρησης τα εξής: «Δεν μας εξέπληξε καθόλου η καινούρια ανακοίνωση της  Eldorado καθώς οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική, δική της και όλων των πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες θέλουν να λειτουργούν σε καθεστώς ασυδοσίας και να επιβάλλουν με τον τρόπο τους τις απόψεις και τα συμφέροντά τους στις κυβερνήσεις των κρατών. Μας θύμισε λίγο το ‘φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης’».

Γιατί, όπως συνεχίζει το Συντονιστικό Ιερισσού, η εταιρεία «συνήθισε να παίρνει παράνομα με εκβιαστικό τρόπο και κατ’ εξακολούθηση  προσωρινές άδειες, αφού δεν μπορεί να πάρει μόνιμες, όπως επίσης και παράξενες άδειες τύπου «εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού» δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα».

«Με πολιορκητικό κριό τους εργαζόμενους εκβιάζει για την νομιμοποίηση των παρανομιών της. Με αγωνία περιμένουμε να δούμε την απάντηση της Κυβέρνησης για να διαπιστώσουμε αν όντως ζούμε σε μια ευνομούμενη και όχι τριτοκοσμική χώρα» αναφέρει ακόμη το Συντονιστικό Ιερισσού τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και διατηρώντας την συνέπεια στις απόψεις τους καταθέτουν προσφυγή στην δικαιοσύνη για το παράνομο της προσωρινής άδειας απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας παράλληλα και το αρμόδιο υπουργείο για τις απαράδεκτες και περιβαντολλογικά επικίνδυνες αδειοδοτήσεις του.

Για μια ακόμη φορά η «Eldorado Gold», από το Βανκούβερ του Καναδά αυτή τη φορά, ανακοινώνει την αναστολή των εργασιών στο εργοτάξιο των Σκουριών και προαναγγέλλει τη διαθεσιμότητα ή και την απόλυση των εργαζομένων σ’αυτό. Η είδηση από μόνη της δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Ούτε καν ανησυχία στους εργαζόμενους εμπνέει. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι η «εταιρεία» εννοεί αυτά που λέει. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη. ‘Έχουμε όλοι συνηθίσει. Όλοι επίσης γνωρίζουμε πια τι συμβαίνει.
Ανακοίνωση για την αναστολή εργασιών από την Eldorado Gold εξέδωσε και η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη καταδικάζοντας  την τακτική της εταιρείας «να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σ’ αυτήν συνδημότες μας ως πιόνια στα κερδοσκοπικά της παιχνίδια περιφρονώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους», ενώ παράλληλα καλεί την κυβέρνηση «να επιδείξει την πρέπουσα ακεραιότητα και σταθερότητα και να μην υποκύψει ξανά στον εκβιασμό της αδίστακτης «εταιρείας», δημιουργώντας νέα προβλήματα στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον του τόπου μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού