ΗΠΑ προς Κυριάκο Μητσοτάκη: Κλείστε το θέμα της Σαουδικής Αραβίας

Ειδικού συνεργάτη

Έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από πολιτικές πηγές στις Βρυξέλλες αλλά και από δημοσιογραφικές πηγές στην Ουάσιγκτον, αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να ζητηθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσύρει από την ατζέντα της ρέουσας πολιτικής επικαιρότητας στην Ελλάδα το θέμα πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Η παρέμβαση κατά τις ίδιες πηγές κρίθηκε από τον αμερικανικό παράγοντα αναγκαία, διότι η εξέλιξη της υπόθεσης κατέληξε να μη εξαντλείται πλέον στον εσωτερικό πολιτικό στόχο, δηλαδή τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και να έχει προσλάβει σοβαρές διεθνείς διαστάσεις, που απειλούν την ευρύτερη πολιτική παρέμβαση της Δύσης στη συριακή διένεξη και τη γενικότερη κινητικότητα που σημειώνεται στη Μέση Ανατολή, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν απόρροια αυτής της παρέμβασης ήταν η στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στη σχετική με το θέμα ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με ψήφισμά του κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή του εμπάργκο πώλησης όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Σαουδική Αραβία.

Η ίδια η διατύπωση του ψηφίσματος και οι διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνουν ότι το θέμα δεν έχει οριστικά διευθετηθεί, ώστε να έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση πώλησης ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ριάντ. Την αποτροπή, δηλαδή, αυτής της απαγόρευσης επιδιώκουν οι Η.Π.Α., οι οποίες σε συνεργασία και με ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. -που επίσης προσβλέπουν σε πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία- βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε μια απροσδόκητη διεθνή κλιμάκωση του ζητήματος, που έχει δυσχεράνει πολύ τους χειρισμούς τους στην περιοχή.

Η ίδια η φύση και το περιεχόμενο των εν λόγω πληροφοριών, που ως εκ του περιεχομένου τους δεν είναι εύκολο να τύχουν επιβεβαιωτικής διασταύρωσης, δίνει διαφορετικό περιεχόμενο στα γεγονότα των τελευταίων ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πηγές της Ν.Δ. διαβεβαίωναν ότι οι ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν την πρόταση για επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, αυτό παραμένει ακόμη σε ασάφεια, αφού αρχικά ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά στη συνέχεια και  Γραφείου Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποκάλυψαν ότι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν το εμπάργκο.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει περισσότερα γνωστά γι’ αυτήν την περίεργη υπόθεση, ωστόσο η Ν.Δ. με αναφορές της εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη, (η οποία μάλιστα αναφέρεται μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. που καταψήφισαν το εμπάργκο), δεν φαίνεται να ρίχνει τους τόνους σχετικά με το θέμα.

Στην υπόθεση με τον Πάνο Καμμένο αναφέρεται, αν και σε δεύτερο επίπεδο, και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή.