Μητσοτάκης για επίσκεψη Ερντογάν: Η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη

Velonastongiaka

Στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του στο 10ο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη. Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, απαιτεί σοβαρότητα, προετοιμασία, μελετημένες κινήσεις», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αναφέρεται τώρα στα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, καθώς αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος αναχωρεί από την πατρίδα μας.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της επίσκεψης Ερντογάν, ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

«Η χθεσινή επίσκεψη – η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια – θα έπρεπε αυτονοήτως να έχει ουσιαστικό στόχο, μία ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αντί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι παρακολουθήσαμε όλοι χθες; Είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως – και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους – μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο απαντήσεις που δόθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτονόητες.

«Το ερώτημα παραμένει. Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες; Η ευρωπαϊκή Ελλάδα συνεργάζεται με όλους, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προετοιμάσει αυτή τη συνάντηση.

Χαρακτήρισε επίσης την προετοιμασία που έγινε πρόχειρη για τα δεδομένα και της σημασία της χθεσινής επίσκεψης.

Σχετικά με τη δική του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως επανέλαβε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ως τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, όπως άλλωστε και όλων των Ελλήνων, είναι πρωταρχικό και διαρκές μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. «Δεν είναι διμερές ζήτημα. ‘Αλλωστε, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν εφαρμόζεται με αμοιβαιότητα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους. ‘Αλλωστε αυτό αναμένουμε από την Τουρκία σε σχέση με την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης», συμπλήρωσε και ολοκληρώνοντας ανέφερε πως «δυστυχώς χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία να κάνουμε ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού