Μέρκελ: Ναι σε σταθερή κυβέρνηση με SPD και όχι κυβέρνηση μειοψηφίας

Velonastongiaka

Υπέρ του σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης και της διεξαγωγής ταχύτατων συζητήσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) τάχθηκε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και σημείωσε ότι υπάρχουν μεν πολλές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, αλλά και πολλά σημεία επαφής. “Θέλουμε να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση”, τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά την συνεδρίαση του Προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το οποίο, όπως δήλωσε, απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία ήταν μεταξύ άλλων αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Προεδρείου του CDU, παραδέχθηκε ότι φέρει και η ίδια μερίδιο ευθύνης για τις απώλειες, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για το πρόσωπό της, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες δεν είχαν πειστεί ότι έχει επιτευχθεί ο έλεγχος της μετανάστευσης και δυσανασχετούσαν από τις διαφορές μεταξύ του CDU και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Διαβεβαίωσε πάντως ότι και τα δύο προβλήματα έχουν πλέον διευθετηθεί. Αναφερόμενη στις επικείμενες συζητήσεις με το SPD, η Καγκελάριος έσπευσε να διατυπώσει την αντίθεση του κόμματός της στην βασική απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση: “Δεν το υποστηρίζουμε. Δεν στηρίζουμε ένα ενιαίο Ταμείο. Ο ανταγωνισμός δύο συστημάτων δεν βελτιώνεται αν τον καταργήσεις”, τόνισε, παραδέχτηκε ωστόσο ότι στον τομέα της υγείας υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία θέλει να συζητήσει με τους εκπροσώπους του SPD. Δ

Διαβεβαίωσε ότι παρόλες τις διαφορές, υπάρχουν και πολλά σημεία ταύτισης απόψεων και ζήτησε στις επικείμενες συζητήσεις να περιοριστούν οι δημόσιες δηλώσεις και να αποφευχθούν οι καθημερινές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι έχουν συμβεί πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά “παρά τις δυσκολίες, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο σημαντικός εταίρος της Γερμανίας”.

Αναφερόμενη στην Ευρώπη, έκανε λόγο για στενή συνεργασία με την Γαλλία και συμφώνησε με την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κοινή φορολογική νομοθεσία. Την αρχή, όπως είπε, θα κάνουν οι δύο χώρες, οι οποίες μέχρι το 2025 θα έχουν εφαρμόσει κοινό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η Καγκελάριος, είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να αποκτήσει σύντομα μια σταθερή κυβέρνηση: “Πιστεύω ότι δεν υπερβάλλω εάν πω ότι ο κόσμος περιμένει να μπορούμε να δράσουμε”, δήλωσε και απάντησε και πάλι καταφατικά σε ερώτηση αν, σε περίπτωση νέων εκλογών, θα είναι εκ νέου υποψήφια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού