Ρωσία: Θέσπισε αυστηρές ποινές για την κακοποίηση ζώων

Velonastongiaka

Η ρωσική Δούμα, ψήφισε σήμερα νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για πράξεις κακοποίησης ζώων, αλλά και αυστηρές ποινές που αφορούν την μετάδοση μέσω του διαδικτύου πράξεων κακοποίησης ζωών. Οι προτάσεις για την επιβολή πιο αυστηρών ποινών κατατέθηκαν από ομάδα βουλευτών, σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στα κρούσματα κακοποίησης ζώων

Συγκεκριμένα ο νέος νόμος προβλέπει φυλάκιση έως τρία χρόνια σε περιπτώσεις που διαπράττεται κακοποίηση ζώων με κίνητρο τον χουλιγκανισμό ή ως ιδιοτελείς πράξεις. Παράλληλα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τα 80.000 ρούβλια (περίπου 1.150 ευρώ) ή ποινή κοινωνικής εργασίας. Μέχρι σήμερα η ποινή που επιβάλλεται είναι φυλάκιση έξι μηνών.

Σε περίπτωση που διαπράττεται κακοποίηση ζώων από ομάδα ατόμων είτε κατόπιν προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ τους, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη ( αυτή τη στιγμή η μέγιστη ποινή είναι τα δύο έτη φυλάκισης) . Το δικαστήριο επίσης μπορεί να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο ύψους 300.000 ρουβλίων (περίπου 4.300 ευρώ ) είτε να επιβάλει ποινές κοινωνικής ή καταναγκαστικής εργασίας.

Αυστηροποιούνται επίσης οι ποινές σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ενώπιον ανηλίκων ή σε περιπτώσεις σαδιστικών μεθόδων κακοποιήσης (προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη).

Παρόμοια είναι η ποινή σε περίπτωση διάπραξης ομαδικής θανάτωσης ζώων ή σε περίπτωση μετάδοσης παρόμοιας πράξης μέσω του διαδικτύου.

Στα πέντε έτη φυλάκισης αλλά και στην επιβολή προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 29.000 ευρώ) φθάνουν οι ποινές σε περιπτώσεις που κάποιος αποκτά ή ιδιοποιείται παράνομα, συντηρεί, μεταφέρει , αποστέλλει και πουλάει ιδιαίτερα σπάνια είδη ζώων και ψαριών.

Οι Ρώσοι βουλευτές είχαν προτείνει πριν από επτά χρόνια να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για την κακοποίηση ζώων. Συγκεκριμένα είχαν καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στην ρωσική Δούμα το φθινόπωρο του 2010. Τον Μάρτιο του 2011 το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στην πρώτη ανάγνωση, ωστόσο στη συνέχεια δεν συζητήθηκε.

Πέντε χρόνια αργότερα το ζήτημα επανάφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επισημάνει την σημασία της ψήφισης του νόμου. Η νέα εκδοχή του σχετικού νόμου θα έπρεπε να συζητηθεί τον περασμένο Ιούνιο, αλλά στην Ρωσική Δούμα κατατέθηκε στις 8 Νοεμβρίου.

Μια σειρά περιπτώσεων κακοποιήσης ζώων είχαν δει το φως της δημοσιότητας προκαλώντας σοκ στην ρωσική κοινή γνώμη, με πιο συγκλονιστική την περίπτωση που καταγράφηκε στην πόλη Χαμπάροφσκ, όπου δύο κορίτσια βασάνιζαν σκύλους, γάτες και περιστέρια. Και στις δύο όπως και στους συνεργούς τους στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, επιβλήθηκαν διάφορες ποινές φυλάκισης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕρ

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού