Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές) το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την περασμένη εβδομάδα. Το πόρισμα της Επιτροπής PANA που εγκρίθηκε περιλαμβάνει 211 συστάσεις για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.
Ωστόσο, η ασάφεια σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ στο θέμα, που επίσης είχε καταγραφεί πριν λίγες μέρες, παραμένει.
Συγκεκριμένα, η ίδια η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση για να διευκρινίσει τη στάση των ευρωβουλευτών της, αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα χρειαζόταν διευκρινίσεις.
“Υπερψηφίσαμε στο σύνολό της, τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έρχεται σε συνέχεια της έρευνας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή”, δήλωσαν σχετικά οι ευρωβουλευτες της Ν.Δ..
Παράλληλα έκαναν γνωστό ότι υπερψήφισαν και μια σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν από διαφορετικές πολιτικές ομάδες. “Άλλωστε, όλες αυτές οι δραστηριότητες αφορούν χώρες εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να κατονομάζονται κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Κύπρο σε ό,τι αφορά τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και με την Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια επιμήκυνσης του χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων”, σημειώνουν και προσθέτουν: “Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσουμε τη φορολογική πολιτική ως εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας και περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια σειρά τομείς, όπως είναι η ακίνητη περιουσία, οι επιχειρήσεις, τα μερίσματα, ώστε να ανακτήσει η πατρίδα μας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα”.
Η κόντρα είχε λάβει διαστάσεις και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, με την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να καταγγέλλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (όπου και η Ν.Δ.), τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες ότι συνεργάστηκαν προκειμένου να “αποδυναμώσουν” το περιεχόμενο του πορίσματος. “Ο Μεγάλος Συνασπισμός ψήφισε υπέρ της έκθεσης, αφού διασφάλισε ότι είχε τροποποιηθεί και μάλιστα απογυμνωθεί από τα πιο προοδευτικά του στοιχεία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ALDE) διέγραψαν ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο που είχε προηγουμένως εγκριθεί στην επιτροπή “Παναμάς”. Αλλά δεν θα είχαν επιτύχει χωρίς τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών που επέλεξε να απόσχει. Αυτό έδωσε τέλος στην θέση του Κοινοβουλίου να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φορολογικής αδικίας”, δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της GUE, Mιγκέλ Ούρμπαν.
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλουν ότι “με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.
“Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία σε συστάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητούσαν περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ισολογισμοί, μέτοχοι, κ.λπ.), την επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, ακόμη και στην επιστροφή των διαφυγόντων κερδών στα κράτη-μέλη όπου πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά η οικονομική δραστηριότητα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενοι τις πάγιες αρχές της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου, υποστήριξαν το σύνολο αυτών των ριζοσπαστικών και απαραίτητων τροπολογιών. Η Νέα Δημοκρατία ποια συμφέροντα υπερασπίστηκε τελικά;”, αναφέρει η δήλωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του το ΕΛΚ επέκρινε τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές για την “προσπάθειά τους να καταλάβουν τις τελικές συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής με τα ιδεολογικά τους συνθήματα, αντί να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.