Αλβανία: Εν μέσω…καπνογόνων η ψήφιση νέου γενικού εισαγγελέα

Μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα που άναψαν βουλευτές της αντιπολίτευσης η αλβανική Βουλή υπερψήφισε σήμερα την Άρτα Μάρκου, επιλογή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, για τη θέση του προσωρινού Γενικού Εισαγγελέα. Η Μάρκου εξελέγη με 69 ψήφους υπέρ, δύο κατά και δύο αποχές, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το 2017.

Σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ) μπροστά από τη Βουλή είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών της αντιπολίτευσης από όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προγραμματισμένη εκλογή της προσωρινής Γενικής Εισαγγελέως της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γκραμός Ρούτσι, παρά την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αντιπολίτευσης και το σχετικό αίτημά του, αποφάσισε να διατηρήσει στην ημερήσια διάταξη την εκλογή της προσωρινής εισαγγελέως.

Ακολούθησε προσπάθεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης να “καταλάβουν” το βήμα της Βουλής με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροσυμπλοκές με τους άνδρες ασφαλείας τη Βουλής που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν. Ο Πρόεδρος Ρούτσι διέκοψε τη συνεδρίαση. Όταν η συνεδρίαση ξανάρχισε, ο Πρόεδρος Ρούτσι αρνήθηκε και πάλι να αφαιρέσει από την Ημερήσια Διάταξη το θέμα της εκλογής προσωρινού Γενικού Εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πάλι ένταση καθώς βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος άναψαν καπνογόνα μέσα στην αίθουσα. Στο σημείο αυτό επενέβησαν άνδρες της ασφάλειας της Βουλής οι οποίοι απώθησαν τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές έξω από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εισβάλουν στη Βουλή συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελαφροί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Ora News, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Μπάσα, δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν στα χέρια τις τύχες τους, διότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα. Θα πρέπει να κάνει πίσω, σε αντίθετη περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπη με τον κυρίαρχο λαό. Η κυβέρνηση να κάνει πίσω, διαφορετικά, δήλωσε ο Μπάσα, να κηρύξει το “θάνατο” της Βουλής αυτής.

Σύμφωνα με τα αλβανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το Σοσιαλιστικό κόμμα τελικά πρότεινε μόνο ένα όνομα υποψήφιου για το αξίωμα του προσωρινού Γενικού Εισαγγελέα, και όχι δύο όπως γράφτηκε στον αλβανικό Τύπο.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού