SPD: Τα μέλη μας θα αποφασίσουν για συμμετοχή στην κυβέρνηση

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας προειδοποίησε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ότι τα μέλη του θα δώσουν την έγκρισή τους για τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού μόνο εάν εκπληρωθούν σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις.

Το SPD συμφώνησε οριακά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τις χριστιανικές ενώσεις αφού οι ψηφοφόροι αντάμειψαν κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τη συμμετοχή στην απερχόμενη κυβέρνηση ευρέως συνασπισμού με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993.

Τα μέλη του SPD θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας συμμαχίας με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Αγγελα Μέρκελ και τους συμμάχους της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) .

Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ δήλωσε ότι θα απαιτήσουν την εφαρμογή διακριτής αριστερής πολιτικής σύμφωνα με τις αρχές της “ενιαίας ασφάλισης” με την οποία το SPD θέλει να αντικαταστήσει το ιδιωτικό και το δημόσιο σύστημα υγείας της Γερμανίας.

“Η Ενωση (CDU/CSU) γνωρίζει ότι τα μέλη του SPD θα έχουν τον τελευταίο λόγο…και πρέπει να είμαστε σε θέση να τα πείσουμε επί της ουσίας”, πρόσθεσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το SPD, το οποίο έχασε ψήφους που κινήθηκαν προς το αριστερό Die Linke , αλλά και προς το ακροδεξιό AfD, θεωρεί ότι το υπάρχουν υβριδικό σύστημα ασφάλισης κάνει διακρίσεις κατά των φτωχών.

Οι συντηρητικοί θεωρούν ότι η αντικατάστασή του από ένα ενιαίο σύστημα θα πλήξει τον ανταγωνισμό και θα επιδεινώσει τις υπηρεσίες.

Τα μέλη του SPD έδωσαν στον ηγέτη του κόμματος Μάρτιν Σουλτς το πράσινο φως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς της Μέρκελ δημιουργώντας ελπίδες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που δημιούργησαν τα εκλογικά αποτελέσματα και η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στο CDU/CSU-SPD θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η μετανάστευση αναμένεται να είναι το δεύτερο σημείο τριβής κατά τις συνομιλίες, καθώς το SPD είναι αντίθετο με το σχέδιο των συντηρητικών για παράταση μέχρι τον Μάρτιο της απαγόρευσης επανένωσης οικογενειών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι το μέτρο εμποδίζει την κοινωνική ενσωμάτωση του 1,6 εκατομμυρίου των προσφύγων που εισήλθαν στη Γερμανία το 2015 και το 2016. “Η ενσωμάτωση λειτουργεί μόνο με οικογένειες”, είπε.

Ενδοοικογενεικοί καυγάδες

Η ηγεσία της CDU συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τις συνομιλίες, εν μέσω ανησυχιών για ένταση και στους κόλπους του συντηρητικού μπλοκ.

Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας, η οποία φοβάται απώλεια ψήφων που θα κατευθυνθούν προς το ακροδεξιό AfD στις εκλογές του επόμενου έτους στη Βαυαρία είναι πιθανόν να αναπτύξει μεγαλύτερες αντιστάσεις στις πολιτικές απαιτήσεις του SPD σε σχέση με την CDU, κυρίως ως προς το μεταναστευτικό.

“Επειτα από το 20,5%, απλώς δεν μπορείς να συνεχίσεις στον ίδιο δρόμο και πολλά θέματα θα πρέπει να επιλυθούν”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SPD στο ραδιοφωνικό δίκτυο Bayern 2. “Δεν είναι βέβαιο ότι θα δουλέψει με την Ενωση, όταν CDU και CSU τσακώνονται”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού