Ανοιχτός πόλεμος δικαστών κατά του “πόθεν έσχες” – Τι απαντά το Μαξίμου (UPD)

Άκυρη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες, όχι μόνο για τους δικαστές, αλλά για όλους τους υπόχρεους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ακύρωσε (απόφαση 3212/2017) στο σύνολό της την υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα», ενώ την ίδια ώρα με συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο Νόμο για το πόθεν έσχες.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου, δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας, Διομήδη Κυριλλόπουλο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν όλες οι δικαστικές ενώσεις.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε, ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας, τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου, όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.

3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.

4) Η μη πρόβλεψη, προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις, για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.

5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών, η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ΄ όλο το έτος και ακολούθως παράθεση των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, ότι λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ΄ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ΄ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών, αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

Μαξίμου: Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος

Με ένα λιτό σχόλιο αντέδρασαν από το Μέγαρο Μαξίμου στην προκλητική απόφαση του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά «να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος».

Απάντηση και από τον Κοντονή

Σαφές μήνυμα προς τους δικαστές έστειλε από μεριάς του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά ακυρώνει την υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες».  Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για τον προϋπολογισμό, δήλωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Η κυβέρνηση είπε και τόνισε και το λέει κι απόψε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ότι επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με όλους, αλλά πάνω απ’ όλα επιθυμεί και θέτει το ζήτημα της δημοκρατίας και της ισονομίας, δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα.

Νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. Και ας το καταλάβουν όλοι ότι όποιοι λένε το αντίθετο κοροϊδεύουν την κοινωνία. Αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις τότε ο Νόμος για το πόθεν έσχες ακυρώνεται.

Αν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις, του λένε ότι «έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις σου στα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά δεν έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τα μετρητά στην θυρίδα που έχεις στην τράπεζα», τότε καταδολιεύεται ο νόμος, ακυρώνεται ο νόμος και ακυρώνεται κάτι πολύ περισσότερο: η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο.

Η κυβέρνηση επανέρχεται και λέει να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος; Η κυβέρνηση που επιμένει στη διαφάνεια και στον έλεγχο ή εκείνοι που επιμένουν σε καθεστώτα αδιαφάνειας;

Θα λογοδοτήσουν τελικά όλοι στο λαό. Η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα.

Μάλιστα, μιλώντας σε ειδική Επιτροπή για νομοσχέδιο του υπουργείου του, επανέλαβε την επιθετική ρητορική του εναντίον του ΣτΕ, κάνοντας λόγο για πρόβλημα θεσμικής τάξεως εξαιτίας των προσφυγών.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού