Γ.Σ. ΟΗΕ | 128 κράτη καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Velonastongiaka

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε κατά μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις ΗΠΑ για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και 9 κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Το σχέδιο υπερψηφίστηκε από 128 κράτη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), 9 ψήφισαν κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νησιά Μάρσαλ, Ναούρου, Παλάου, Τόγκο) ενώ υπήρξαν και 35 αποχές – κι αυτό, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες εναντίον των κρατών μελών που θα το υπερψηφίσουν. Σημειώνεται η αποχή του Καναδά, ενώ αναμενόταν ότι θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, ήταν το κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ “δεν έχει νομική ισχύ” κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμμετέχουν 193 κράτη μέλη.

«Μια νίκη για την Παλαιστίνη»

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

«Απορρίπτει» το Ισραήλ το αποτέλεσμα, ευχαριστεί Τραμπ και εκφράζει «ικανοποίηση» από τον αριθμό των χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ

Το Ισραήλ απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Τσαβούσογλου: Η ψηφοφορία έδειξε ότι η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία «δεν είναι προς πώληση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

H ζωντανή μετάδοση της ειδικής συνεδρίασης της ΓΣ του ΟΗΕ με θέμα τις «παράνομες πράξεις του Ισραήλ στην Ανατ. Ιερουσαλήμ», που ξεκίνησε περί τις 5.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας:

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού