Μοσκοβισί: Δισεκατομμύρια ευρώ η ζημιά στην ΕΕ από τη φοροδιαφυγή

Velonastongiaka

Ζημιές της τάξης των δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως προκαλούν στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα paradise papers.

Το ύψος των ζημιών στηρίζεται σε εκτίμηση, γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Μοσκοβισί, η Κομισιόν δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα μπορούσε να δημοσιεύσει σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή.

«Ο αδιαφανής χαρακτήρας των εν λόγω δραστηριοτήτων δυσχεραίνει ιδιαίτερα την ποσοτικοποίησή τους. Εντούτοις, υπάρχουν στοιχεία ?τα οποία ενισχύθηκαν περαιτέρω από την πρόσφατη διαρροή στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής στην ερώτηση? που δείχνουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή προκαλούν σημαντικές ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ. Οι ζημίες αυτές εκτιμώνται συνήθως στην τάξη των δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε ολόκληρη την ΕΕ. Προκειμένου να βελτιώσει αυτές τις εκτιμήσεις, η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη στην προσπάθεια να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της κλίμακας και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής» τονίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Προσθέτει πως όλες οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Επιτροπή από την αρχή της τρέχουσας θητείας της για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας συμφωνήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη και η πλέον πρόσφατη πρόταση σχετικά με τους κανόνες υποχρεωτικής γνωστοποίησης για ενδιάμεσους βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, η ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προόδου για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Επίσης, «κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής, τα κράτη μέλη ολοκλήρωσαν το έργο της κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων φορολογικών δικαιοδοσιών. Ο κατάλογος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει 17 δικαιοδοσίες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι 47 ακόμη δικαιοδοσίες δεσμεύτηκαν να καλύψουν τις ελλείψεις των φορολογικών τους συστημάτων χάρη στη διαδικασία κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη για την παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων αυτών, καθώς και των αντιδράσεων των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο».

Ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ζημιές στην οικονομία της Ε.Ε. από τη φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή και πώς θα κάμψει τις αντιστάσεις ορισμένων κρατών-μελών που δεν συμφωνούν με τη λήψη αυστηρών μέτρων φορολογικής διαφάνειας και ποιες συγκεκριμένες πολιτικές σχεδιάζει για προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται.

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη
Μενού