Διχογνωμία στη Βρετανία για τις κινήσεις ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα χωρικά της ύδατα

Διχογνωμία επικρατεί στη Βρετανία για τις κινήσεις ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα χωρικά της ύδατα.

Οι βρετανικές αρχές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις ρωσικών πολεμικών πλοίων που από μια πλευρά χαρακτηρίζονται ως ύποπτες. Προ λίγων ωρών, μάλιστα, φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού έλαβε εντολή να ακολουθήσει, διατηρώντας οπτική επαφή, την ολοκαίνουργια ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ».

Ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Στιούαρτ Πιτς, προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενδεχόμενων ρωσικών επιθέσεων στις τηλεπικοινωνίες: «Πρόκειται για ένα νέο κίνδυνο που απειλεί τον τρόπο ζωής μας. Μια διακοπή των τηλεπικοινωνιών θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει από κοινού με τους συμμάχους μας να αναπτύξουμε τα θαλάσσια μέσα που διαθέτουμε έτσι ώστε να αντιτάξουμε κάτι στον εκσυγχρονισμό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού».

Ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκέιβιν Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι «δεν θα ανεχθεί καμία μορφή επιθετικότητας» και ότι «η Βρετανία δεν υποκύπτει σε προσπάθειες εκφοβισμού».

Όμως, ο πρώην αντιναύαρχος Κρις Πέρι, δήλωσε το BBC: «Η φρεγάτα Γκορσκόφ δεν είναι σε θέση να επιτεθεί σε κανένα. Είναι καινούργιο σκάφος που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, όπως είναι άλλωστε και το αεροπλανοφόρο μας Queen Elizabeth. Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στον υπουργό Άμυνας θα ήταν: η ρωσική φρεγάτα βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας, οπότε ας παρατηρήσουμε από κοντά το νέο πλοίο συλλέγοντας όποια πληροφορία μπορούμε. Έτσι κάνουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις».