ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ: Χρονιά ορόσημο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2018

Τη βεβαιότητα ότι «το μέλλον ανήκει στην αυτοδιοίκηση», εκφράζουν οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός στα μηνύματά τους με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, κατά την οποία αμφότεροι τονίζουν την ανάγκη ουσιαστικής συμβολής των ΟΤΑ στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας «με ουσιαστικές αρμοδιότητες και τους αναλογούντες ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους».

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επισημαίνει :

«Το 2017 ήταν για την Αυτοδιοίκηση μία χρονιά διεκδικήσεων, αγώνων και εξωστρέφειας. Με ωριμότητα, ενότητα και σύνθεση δυναμώσαμε τη φωνή μας, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των πολιτών, δώσαμε ένα νέο πιο σύγχρονο πρόσωπο στις τοπικές μας κοινωνίες, καταθέσαμε προτάσεις για να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας. Με συστηματική δουλειά, προσπάθεια, σχέδιο , οργάνωση και προγραμματισμό ,πετύχαμε πολλά.

Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή και υψώσαμε το ανάστημα μας απέναντι σε μία κυβέρνηση που συχνά υποβάθμιζε το θεσμικό μας ρόλο.

Αποκέντρωση και μητροπολιτική διακυβέρνηση τα κλειδιά για την εθνική ανάπτυξη

Η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες, μπορεί να γίνει ο γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους Ανάπτυξης, που μέσα από την αρχή της εγγύτητας, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του θεσμού, με μεταρρυθμίσεις που θα αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ως ζωτικό τμήμα της Ελλάδας του μέλλοντος, θα αποκεντρώνουν αρμοδιότητες και πόρους και θα βοηθούν στην ανάπτυξη συνεργειών των πόλεων αλλά και των φορέων τους.

Αποκέντρωση, μητροπολιτική διακυβέρνηση και επιχειρηματικότητα αποτελούν τα κλειδιά για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Τη χρονιά που φεύγει διατυπώσαμε, με ευθύνη και αξιοπιστία, συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Πήραμε μία καινοτόμο πρωτοβουλία με τη δημιουργία ειδικού ερωτηματολογίου με στόχο, την ανάπτυξη μια αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε., των αιρετών καθώς και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού μας και διαμορφώθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την επίλυση προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.

(…)

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση

Η Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση. Ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και αυτό θα το διεκδικήσουμε, ως Αυτοδιοίκηση, ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Μια αναδόμηση από τα πάνω προς τα κάτω, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση .

Στόχος μας είναι, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη, ο ρόλος των Δήμων στην ανάπτυξη είναι θεμελιώδης, καθώς η αποκέντρωση μαζί με την επιχειρηματικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ευημερία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αυτό πρέπει να γίνει και στη χώρα μας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώνουν οι ίδιες το μέλλον τους.

Η Μεταρρύθμιση όμως στο Κράτος, πρέπει να συνοδευτεί από τη συνταγματική αναθεώρηση. Και οι Δήμοι της χώρας μπορούν να αρθρώσουν έναν επιστημονικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε οι Δήμοι και ρόλο και λόγο. Και θα τον έχουμε. Για μας η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει ο γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους Ανάπτυξης, που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Γι αυτό ψηλά στην ατζέντα μας είναι η ισότιμη πρόσβασή μας, τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση δύναμή μας είναι η ενότητά μας, η εμπιστοσύνη των πολιτών και οι ξεκάθαρες θέσεις μας. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.

Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας .

Κ. Αγοραστός: «Να μας ενώσει το 2018 ο στόχος για Παραγωγική Επανάσταση με δουλειές για όλους και κυρίως τους νέους»

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός στο μήνυμά του αναφέρει:

«Στο ξεκίνημά της κάθε νέα χρονιά αναθερμαίνει ελπίδες και προσδοκίες, επαναθέτει στόχους, ενεργοποιεί την διάθεση και την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Τις ώρες αυτές που ο παλιός χρόνος δίνει τη σκυτάλη στον καινούργιο, καθίσταται επίκαιρη η διδαχή του Σωκράτη:

«Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη την ενέργειά σου όχι στο πως θα πολεμήσεις το παλιό αλλά στην κατασκευή του νέου».

Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εργαζόμαστε με προσανατολισμό να «χτίσουμε» μια νέα Ελλάδα:

-μ? ένα ριζικά νέο ? σε δομές, νοοτροπία και λειτουργία ? κράτος, που εξυπηρετεί κατά τον πλέον αποτελεσματικό και φιλικό τρόπο τον πολίτη,

-μ? ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην παραγωγή μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας ώστε η οικονομική ανάκαμψη να είναι τέτοια που και το εθνικό εισόδημα να αυξάνει και να δημιουργεί πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας (job-rich recovery),

-με ισχυρές Περιφέρειες, πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών και της προσέλκυσης επενδύσεων καθώς και στη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Οι Περιφέρειες διαβαίνουν το κατώφλι του όγδοου χρόνου της «ζωής» τους έχοντας καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως ένας θεσμός που φέρει αποτελέσματα και αποτελεί βασική σταθερά για την κοινωνία και τη χώρα μας. Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον πρώτο κύκλο της, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα, τη μετεξέλιξή της σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, για την οποία εκπονούμε νομοθετική πρόταση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προκειμένου να την καταθέσουμε στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις και να την θέσουμε σε διάλογο με την κοινωνία επιζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Γνώμονάς μας είναι οι αποφάσεις των συνεδρίων της ΕΝΠΕ για Περιφέρειες με ουσιαστικές αρμοδιότητες και τους αναλογούντες ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, σταθερές και δυναμικές πηγές ίδιων εσόδων και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση βασιζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το 2018 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά της Περιφερειακής Διακυβέρνησης.

Το 2018 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά μιας νέας Ελλάδας.

Το 2018 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά της Παραγωγικής Επανάστασης με δουλειές για όλους και κυρίως τις νέες και τους νέους.

Αυτή την πλέον καταρτισμένη νέα γενιά που είχε η πατρίδα μας, οφείλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας έχοντας στρατηγική επιλογή τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές ώστε να σταματήσει η μετανάστευση να είναι ουσιαστικά η μοναδική διέξοδος για τις νέες και τους νέους μας.

Η ελληνική κοινωνία μπορεί να προσβλέπει στο μέλλον με ανανεωμένες ελπίδες και αυτοπεποίθηση εφ? όσον προχωρήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κι εφ? όσον ενωμένοι εργαστούμε με βάση τις κοινές μας αξίες για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων.

Ας είναι το 2018 η χρονιά που τα έργα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες θα «μιλήσουν» πιο δυνατά από τα λόγια.

Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή προκοπή στην καθεμιά και τον καθένα σας».

Κώστας Αγοραστός

Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού