Ανοίγει το 2019 Το κέντρο Πομπιντού Σανγκάης

Το Κέντρο σύγχρονης τέχνης Ζορζ Πομπιντού θα ανοίξει στη Σανγκάη, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται την άνοιξη του 2019, μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Γαλλίας, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Το παρισινό μουσείο που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, μετά αυτήν του MoMA στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί μια δυναμική πολιτική ανοίγματος στο εξωτερικό, κυρίως στην Ασία.

Ένα πρωτόκολλο συμφωνίας είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2017 με τον δημόσιο κινεζικό όμιλο West Bund Group. Το Κέντρο Πομπιντού της Σανγκάης θα στεγαστεί σε κτίριο 25.000 τετραγωνικών μέτρων, έργο του βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.

“Είναι μια ευρεία συνεργασία” που συνήφθη για πέντε χρόνια και θα ανανεώνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Πομπιντού Σερζ Λαβίν. “Ο στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων για τη σύγχρονη τέχνη στην Κίνα και στη Δύση. Ο τοπικός μας εταίρος θα διασφαλίσει τη διαχείριση του μουσείου. Το Κέντρο Πομπιντού θα δανείζει έργα, θα οργανώνει ειδικές εκθέσεις και θα παρέχει συμβουλές στον τομέα της εκπαιδευτικής δράσης”.

Η ιδέα του “προσωρινού Κέντρου Πομπιντού” έχει δοκιμαστεί από τον Μάρτιο του 2015 στη Μάλαγα της Ισπανίας, με ένα παράρτημα του παρισινού μουσείου να λειτουργεί στο κτίριο El Cubo για πενταετή περίοδο που θα είναι ανανεώσιμη.

Πηγή: ΑΜΠΕ