Κίνημα Αλλαγής: Μεγάλη δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ για τις ποσοστώσεις συνέδρων

Ειδικού συνεργάτη

Μεγάλη δυσαρέσκεια και έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με τις ποσοστώσεις συνέδρων που φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί για το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

H αναστάτωση έχει προκληθεί ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία παράδοσης στην κυρία Φώφη Γεννηματά του μητρώου των περίπου 80.000 ατόμων, που κατά την πρόσφατη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του σχήματος αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «μέλη», του νέου φορέα και επομένως δικαιούνται να λάβουν μέρος στη συνεδριακή διαδικασία.

Στη συνέχεια αναμένεται στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας να επανεκκινηθεί εγγραφή νέων μελών, ώστε να εκπροσωπηθούν στο συνέδριο οι 210.000 ψηφοφόροι που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής αρχηγού (τουλάχιστον οι 80.000 απ’ αυτούς).

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, διότι πριν λίγες μέρες στην πρώτη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (ΚΟΕΣ), περίπου συμφωνήθηκε ότι οι σύνεδροι θα εκλεγούν κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα οριστεί από τα σχήματα, που αποτελούν τις συνιστώσες του σχηματισμού και σε ποσοστά που ορίζουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ορίσει το 35-40% των αριστίνδην μη εκλεγμένων συνέδρων.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει εξοργίσει μεγάλο μέρος του οργανωμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ., με στελέχη του να χαρακτηρίζουν ως κωμωδία τέτοια ποσόστωση, με δεδομένο -όπως υποστηρίζουν- ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο βασικός συντελεστής της όλης προσπάθειας για τον νέο φορέα και δεν μπορεί τεχνητά να καταστεί μειοψηφία.

Η δυσαρέσκεια έχει κλιμακωθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, με σημαντικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καταλογίζουν στην κυρία Φώφη Γεννηματά ότι πραγματοποιεί τον β΄ γύρο του «πραξικοπήματος» που τής καταλογίζουν ότι έκανε σε συνεργασία με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη πριν τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης αρχηγού, όταν αποδόθηκε στην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι παρασκηνιακά είχε συμφωνήσει με τον επικεφαλής του Ποταμιού για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής αυτονομίας των συνιστωσών δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής. (Δηλαδή, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού δεν θα ενοποιηθούν και θα δρουν ξεχωριστά στη Βουλή, ακόμη και μετά τη συγκρότηση του νέου φορέα).

Το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά είχε αρχικά καταλογίσει στον ανθυποψήφιό της για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, την όλη αναστάτωση και προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να υποτιμήσει την ουσία και την έκταση των αντιδράσεων. Ωστόσο, τις μέρες που ακολούθησαν ως σήμερα, εκδηλώθηκε ισχυρή αντίδραση για το ποσοστό 35% αριστίνδην συνέδρων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από στελέχη και οργανώσεις που δεν υπολογίζονται στις δυνάμεις Ανδρουλάκη –γραμματέα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπενθυμίζεται, επί κομματικής προεδρίας Βενιζέλου.

Την σκληρή αντίδρασή του κατά της κυρίας Γεννηματά συνεχίζει να διατυπώνει, σε κάθε περίπτωση με κάθε τρόπο και ευκαιρία ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ούτε λίγο-ούτε πολύ αποδίδει στην πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι συμπράττει με εξωκομματικό παράγοντα (τον κ. Θεοδωράκη) κατά κομματικού στελέχους που ήταν δεύτερο σε δύναμη στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας. Με μόνο σκοπό, όπως λένε όσοι μεταφέρουν απόψεις Ανδρουλάκη, να πλαστογραφηθεί υπέρ της κυρίας Γεννηματά και σε βάρος του ευρωβουλευτή ο συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που φέρει την εγκυρότητα της πρόσφατης εσωκομματικής κάλπης.