Ερώτηση Κουμουτσάκου σε Κοτζιά για διαπραγματεύσεις με Αλβανία

Τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αλβανίας φέρνει στο προσκήνιο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, που κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Κουμουτσάκος, μέσω της ερώτησής του, ζητάει να ενημερωθεί από τον κ. Κοτζιά ποια είναι τα “γνωστά θέματα που γενικόλογα και ασαφώς ανακοίνωσε χθες ότι συζητά ο υπουργός των Εξωτερικών με την Αλβανική πλευρά”, σημειώνοντας “ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων”. Παράλληλα, ζητάει μία ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση για το κατά πόσον στο πλαίσιο των επίσημων συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των “Τσάμηδων”, όπως έχει δηλώσει ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη δήλωση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, το υπουργείο Εξωτερικών αρκέσθηκε στη διοχέτευση δηλώσεων ανωνύμων “κύκλων” του προς τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν συζητείται το “Τσάμικο” στο πλαίσιο των ελληνό-αλβανικών συνομιλιών.

“Όπως βλέπουμε, πέραν του ζητήματος των Σκοπίων, το Υπουργείο των Εξωτερικών συνεχίζει και στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με τη λογική της κρυψίνοιας και της μυστικής διπλωματίας. Απέναντι σε σαφείς και επίσημες δηλώσεις επιλέγει να απαντά μέσω “κύκλων” και όχι με θεσμικά επίσημες τοποθετήσεις. Την ώρα που η αλβανική πλευρά επιμένει να θέτει ανύπαρκτα θέματα, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών αφήνει ουσιαστικά αναπάντητη την αλβανική προκλητικότητα. Καλούμε τον υπουργό των Εξωτερικών να αλλάξει αυτήν την παρωχημένη αντίληψη που υποσκάπτει τη δυνατότητα σύγκλισης και συνεννόησης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εξασθενώντας έτσι τελικά την ελληνική θέση”, επεσήμανε, σε δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Aπό 19 έως 21 Ιανουαρίου 2018 συναντηθήκατε με τον Αλβανό ομόλογό σας, κ. Μπουσάτι, στην Κορυτσά, προκειμένου να συνεχίσετε τις συνομιλίες επί θεμάτων που αφορούν και επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη. Στη συνέχεια εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, το οποίο, κατά λέξη, αναφέρει γενικόλογα ότι οι δύο αντιπροσωπείες “σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα” και επανέλαβαν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές προς την κατεύθυνση αυτή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, ο κ. Μπουσάτι είχε αναφέρει ότι, στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών, συζητείται και το ανύπαρκτο θέμα των “Τσάμηδων”. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Παρά την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, η δήλωση του κ. Μπουσάτι δεν έτυχε ξεκάθαρης διάψευσης από ελληνικής πλευράς. Το Υπουργείο Εξωτερικών αρκέσθηκε στη διοχέτευση δηλώσεων ανωνύμων “κύκλων” του προς τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν συζητείται το “Τσάμικο” στο πλαίσιο των ελληνό-αλβανικών συνομιλιών.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάσθε:

Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα “γνωστά ζητήματα”, τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο των εν εξελίξει επίσημων ελληνό-αλβανικών επαφών;

Γιατί δεν αναφέρονται ρητά εφόσον είναι “γνωστά”; Γιατί αποκρύπτονται;

Εάν, ειδικότερα, στο πλαίσιο των επίσημων αυτών συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των “Τσάμηδων”;