Πάνω από το 1,25 εκτοξεύεται το ευρώ μετα τις δηλώσεις Ντράγκι

Το ευρώ έσπασε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 το όριο των 1,25 δολαρίων σε καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι πλέον πολύ πιο βέβαιος ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα προσεγγίσει τον στόχο της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Ντράγκι τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να επεκτείνει το μέγεθος ή το μήκος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εάν οι οικονομικές προοπτικές γίνουν πιο δυσμενείς.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “η έντονη κυκλική δυναμική” και τα πρόσφατα δεδομένα “ενισχύουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του πληθωρισμού κάτω ή κοντά στο 2%”.

Ο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τη δύναμη του ευρώ λόγω της πρόσφατης μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά δεν έθεσε σημαντικές ανησυχίες για το νόμισμα κατά τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις.

Το ενιαίο νόμισμα έχει σημείωση ράλι της τάξης του 5% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες, περιπλέκοντας την πορεία της ΕΚΤ προς την πόστα της εξόδου από το QE, απειλώντας ότι θα περιορίσει τη χλιαρή ανάκαμψη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη του ευρώ.

Το ευρώ, το οποίο κινούνταν ήπια πριν ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου, αυξήθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου στα 1,2527 δολάρια.

“Μιλώντας και εστιάζοντας στην μεταβλητότητα του ευρώ, αντί για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται, ο Ντράγκι δεν βάζει φρένο στο ράλι του ενιαίου νομίσματος”, τονίζει ο Stephane Ekolo, στρατηγικός αναλυτής στην Avalon Capital Markets.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού