Παπαδημητρίου: Το 2018 έτος ορόσημο που θα βάλει τη χώρα πίσω στην κανονικότητα

«Έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς ύφεσης και είμαστε στην ανάπτυξη. Βλέπουμε με μεγάλη αισιοδοξία το 2018 που έχει αρχίσει πάρα πολύ καλά, με όλους τους δείκτες να δείχνουν ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο που θα βάλει τη χώρα πίσω στην κανονικότητα, όχι μόνο απ’ το θέμα της Ανάπτυξης αλλά επίσης και της εξόδου από τη σκληρή εποπτεία που έχουμε από το 2010». Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.

Μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως «κοιτάμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον», καθώς το 2017 έκλεισε με συνεχή ανάπτυξη στα τέσσερα τρίμηνα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως υπάρχει επίγνωση των προβλημάτων «και γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε».

Αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στην περιοχή «άλλα χρονοβόρα κι άλλα που μπορεί να διευθετηθούν ίσως πιο γρήγορα, πολλά εκ των οποίων εμπλέκουν κι άλλα υπουργεία», υπογραμμίζοντας ότι «είναι προβλήματα που δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι προβλήματα δεκαετιών και αυτά δυστυχώς δεν λύνονται μέσα σε 2-3 χρόνια». Εξέφρασε την πρόθεση αναζήτησης λύσεων «είτε με χρηματοδοτήσεις με προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου (του νέου ή των παλαιότερων)» ακόμη και της διευθέτησης των διαδικασιών που εμπλέκουν άλλα υπουργεία πέραν του Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η περιοχή. «Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Υπάρχει το πρόγραμμα για το LNG, το FSRU, με μία κοινοπραξία που είναι ελληνικών όπως επίσης και αμερικανικών συμφερόντων. Σημείωσε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την αξιοποίηση του λιμένα και των μαρίνων, αλλά και για τη δημιουργία ενός logistic center, το οποίο το χρειάζεται αυτή η περιοχή. «Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε και μια σιδηροδρομική γραμμή που να μπορεί να συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό και με άλλες προς τη Βουλγαρία και επίσης και στη Ρουμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «το υπουργείο Οικονομίας κυνηγάει επενδύσεις, ξένες άμεσες και επενδύσεις από τους εγχώριους παράγοντες γιατί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του λιμανιού όπως επίσης και της περιοχής. Βλέπουμε τα σημάδια, ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλιώς δεν θα ερχόταν εδώ ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Διαβεβαίωσε ότι τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια θα έχουν την προστασία της Πολιτείας στην προσπάθεια υλοποίησης των προαναφερθέντων προγραμμάτων, διευκρινίζοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει υπόσχεση ότι θα γίνουν αύριο», δεδομένου ότι χρειάζονται μελέτες κάποιες εκ των οποίων έχουν γίνει, άλλες χρειάζονται επικαιροποίηση ενώ μερικές είναι καινούριες.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει αυτά τα οποία χρειάζεται, είτε προγράμματα απασχόλησης με κοινωφελή εργασία με τους Δήμους, όπως επίσης και να βοηθήσει στις διαδικασίες και να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και που έχουν να κάνουν με τις υποδομές», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού