Ισημερινός: Το χθεσινό δημοψήφισμα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Κορέα

Οι πολίτες του Ισημερινού ψήφισαν την Κυριακή σε ένα δημοψήφισμα που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Λενίν Μορένο και αναμένεται ότι θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του προκατόχου και μέχρι πρότινος μέντορά του Ραφαέλ Κορέα, που πλέον έχει μεταμορφωθεί στον πιο παθιασμένο αντίπαλό του.

Δεκατρία εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για τη διαδικασία αυτή, η οποία άρχισε στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) και διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας).

«Οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα είναι θεμελιώδεις για το μέλλον της χώρας, προκειμένου τα παιδιά μας να ζήσουν ασφαλή, προκειμένου οι διεφθαρμένοι να μην ξαναρχίσουν να μας εμπαίζουν (…), για την προστασία της φύσης, για την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο 64χρονος Μορένο αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργούσε σε ένα πανεπιστήμιο στο βόρειο τμήμα του Κίτο.

Αν ο σημερινός αρχηγός του κράτους κερδίσει σε αυτό το δημοψήφισμα, ο Ραφαέλ Κορέα, που παρέμεινε για δέκα χρόνια στην εξουσία, ως τον Μάιο του 2017, θα απολέσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, το 2021.

Ο Μορένο, αντιπρόεδρος του Κορέα από το 2007 μέχρι το 2013, μετατράπηκε αφότου ανέλαβε την προεδρία στον πιο σκληρό επικριτή του προκατόχου του, ενός από τους πρωθιερείς του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», κατηγορώντας τον ότι κατασπατάλησε τα έσοδα από το πετρέλαιο και ότι προέδρευε σε μια κυβέρνηση διεφθαρμένων. Πρότεινε το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή τον Νοέμβριο, σε μια πρωτοβουλία που ερμηνεύθηκε από τους περισσότερους ως μια πρόσκληση τους πολίτες να γυρίσουν οριστικά τη σελίδα του κορεΐσμο.

Οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν σε επτά ερωτήματα. Πέραν αυτού για τον νόμο που επέτρεπε την επανεκλογή για απεριόριστο αριθμό θητειών, τον οποίο είχε προωθήσει ο Κορέα το 2015, ο Μορένο τους ζήτησε να τοποθετηθούν για την αναδιοργάνωση του οργάνου που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος για να ονομάζει τους επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών, όπως ο γενικός εισαγγελέας, σε μια προσπάθεια «αποκορεϊσμού» του κράτους.

Για τον χαρισματικό Κορέα, ο πολιτικός τόνος του οποίου ήταν και παραμένει πάντα πολύ επιθετικός, ο Μορένο είναι ένας «προδότης» που πουλήθηκε στη δεξιά. Ο πρώην πρόεδρος χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικό» αυτό το δημοψήφισμα, που οργανώθηκε χωρίς να γνωμοδοτήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, και καταγγέλλει ότι ο διάδοχός του επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «απολυταρχικό» προεδρικό σύστημα.

«Ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων σήμερα (σ.σ. του χθεσινού δημοψηφίσματος), έχουμε ήδη νικήσει. Η προδοσία και η πιο άνιση εκστρατεία στη σύγχρονη ιστορία μας έκανε να δείξουμε την καλύτερο εαυτό μας», υποστήριξε μέσω Twitter ο πρώην αρχηγός του κράτους που παρακολούθησε τη διαδικασία από τη Γουαγιακίλ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού.

Ο Κορέα, που δηλώνει θύμα «διωγμού και παρενόχλησης» από τη νέα κυβέρνηση, θεωρεί ότι ο Λενίν Μορένο με αυτό το δημοψήφισμα έχει σκοπό να τον αποκλείσει από κάθε μελλοντική διεκδίκηση της προεδρίας, καθώς ανάμεσα στα επτά ερωτήματα είναι και ένα για τον αποκλεισμό προσώπων που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά από την πολιτική ζωή.

«Θα εφεύρουν ένα έγκλημα για να με αποκλείσουν. Αυτή είναι η νέα στρατηγική της δεξιάς για να καταστρέφουν προοδευτικούς ηγέτες, όπως έκαναν με τη Ντίλμα (σ.σ. Ρουσέφ, την πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας), τον Λούλα (τον προκάτοχό της) ή την Κριστίνα (Κίρσνερ, πρώην πρόεδρο της Αργεντινής)», υποστήριξε ο Κορέα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 54χρονος οικονομολόγος ο οποίος πιστώθηκε τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας του αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα ενώπιον εισαγγελέα για να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελθείσες παρατυπίες γύρω από πωλήσεις πετρελαίου στην Κίνα και την Ταϊλάνδη επί της προεδρίας του.

Ο πρώην αντιπρόεδρός του Χόρχε Γκλας, που είχε εκλεγεί ξανά μαζί με τον Μορένο, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε διότι φέρεται να είχε δωροδοκηθεί από τη γιγαντιαία βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκησαν ηγέτες πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής.

«Αν ο Λενίν Μορένο κερδίσει με μεγάλη διαφορά, θα έχει επιτύχει τον θεμελιώδη σκοπό αυτού του δημοψηφίσματος, που είναι η νομιμοποίηση» της εξουσίας του, έκρινε ο Σιμόν Πατσάνο, πολιτολόγος και καθηγητής της λατινοαμερικάνικης σχολής κοινωνικών επιστημών (FLASCO) του Κίτο.

Με τον Κορέα βασικό του σύμμαχο, ο Μορένο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στον δεύτερο γύρο, αλλα με οριακή διαφορά έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του μεγιστάνα της τραπεζικής Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο τέως πρόεδρος, που ζει στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, επέστρεψε στον Ισημερινό τον Ιανουάριο για να κάνει εκστρατεία υπέρ του «όχι». Αλλά ανακάλυψε ότι είναι απομονωμένος, καθώς οι εκλογικές αρχές αναγνώρισαν τη μορενική ηγεσία του κινήματος που είχε ιδρύσει, του Alianza PAIS («Συμμαχία για μια Υπερήφανη κι Ανεξάρτητη Πατρίδα»), μετά τη διάσπαση του κόμματος.

Εάν ηττηθεί, ο Κορέα δεν αποκλείει την πιθανότητα να επιδιώξει τη συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για να απομακρυνθεί ο Μορένο από την εξουσία και να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.

Τα επίσημα αποτελέσματα – Οι ψηφοφόροι ενέκριναν την κατάργηση του απεριόριστου αριθμού θητειών στην προεδρία

Το 64% των ψηφοφόρων στον Ισημερινό ενέκρινε την Κυριακή την αναστολή της ισχύος του νόμου που επέτρεπε απεριόριστο αριθμό θητειών στην προεδρία της χώρας, στο δημοψήφισμα που συγκάλεσε ο πρόεδρος Λενίν Μορένο σε μια καταφανή προσπάθεια να φράξει τον δρόμο στον προκάτοχο και πρώην σύμμαχό του Ραφαέλ Κορέα ενόψει των εκλογών του 2021.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE) Νούμπια Βιγιασίς, οι ψηφοφόροι ενέκριναν την αλλαγή του νόμου ώστε να μην επιτρέπονται παρά μόνο δύο θητείες στο ανώτατο αξίωμα του κράτους, ενώ το 63% τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης ενός οργάνου που είχε ιδρύσει ο Κορέα για να επιλέγει τους επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών, όπως ο γενικός εισαγγελέας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον πλήρη «αποκορεϊσμό» του κράτους.

Τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο βασίζονται σε ένα επιλεγμένο δείγμα εκλογικών τμημάτων.

Το αποτέλεσμα θεωρείται πως αποκλείει το ενδεχόμενο ο 54χρονος Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ισημερινού για μια δεκαετία, να ανακτήσει την εξουσία.

«Η νίκη του “ναι” μας ανοίγει τον δρόμο για να δουλέψουμε μαζί, οι συγκρούσεις ανήκουν στο παρελθόν», ανέφερε ο Μορένο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προφανώς παραπέμποντας στον επιθετικό πολιτικό λόγο του προκατόχου του. «Οι παλιοί πολιτικοί δεν θα επιστρέψουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού