Ντράγκι: Συνεχίζεται η μάχη για να πετύχουμε τον στόχο πληθωρισμού στο 2%

Συνεχίζεται η μάχη για να πετύχουμε αύξηση πληθωρισμού στο 2%, ξεκαθάρισεο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“…αν και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας ενισχύεται , δεν μπορούμε ακόμα να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε στο μέτωπο αυτό”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι δομικές τιμές -που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια- παραμένουν υποτονικές, ενώ τόνισε ότι νέοι κίνδυνοι έχουν προκύψει από την πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντράγκι επανέλαβε ότι χρειάζεται “υπομονή και επιμονή” για την επίτευξη του στόχου του 2%, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια εάν χρειαστεί.

“Η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό, με πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι  είχε προηγουμένως εκτιμηθεί”, δήλωσε ο  Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2017 έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 1,7%.

Παράλληλα η αγορά εργασίας βελτιώνεται, με την απασχόληση να σημειώνει ιστορικά υψηλά. Την ίδια στιγμή, η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί και βρίσκεται πλέον κοντά σε χαμηλό εννεά ετών στο 8,7%, πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ.